A început programul noua casă 2022. Plafonul de garantare pentru creditele ipotecare ajunge la 1,5 miliarde lei

Data publicare: Joi, 10 Martie, 2022 Total: 601 accesari

A început programul noua casă 2022. Plafonul de garantare pentru creditele ipotecare ajunge la 1,5 miliarde lei

Programul Noua Casă a devenit operaţional, cu un plafon de garantare de 1,5 miliarde de lei aprobat de stat pentru anul în curs.

 

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a alocat deja plafoanele anuale ale garanţiilor celor 14 bănci participante în program BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Alpha Bank.

 

Plafoanele au fost alocate în funcţie de ponderea garanţiilor acordate de către fiecare finanţator în anul precedent.

 

”Programul rămâne cel mai avantajos produs de creditare ipotecară disponibil pe piaţa românească, prin avansul minim solicitat, dobânda redusă- IRCC plus maxim 2% şi acordarerea garanţiei în nume şi cont stat în procent de până la 60% din valoarea imobilului, 3 din 4 credite ipotecare din totalul creditelor acordate de către sistemul bancar fiind aprobate prin acest program”, spun reprezentanţii FNGCIMM.

 

De la lansarea Programului, în anul 2009, până la finalul lunii decembrie 2021, au fost acordate 321.073 garanţii şi promisiuni de garantare în valoare totală de 29,90 miliarde lei, ce au susţinut credite în valoare de 50 mld lei.

 

Anul trecut, au fost acordate în total 11.858 garanţii în valoare totală de 1,52 mld.lei, cu o valoare a creditelor de circa 2,9 mld. lei şi 3.779 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,55 miliarde lei.

 

Sursa:produsinardeal.ro