Benzina a depășit pragul de 8 lei pe litru, în contextul în care prețul petrolului atinge un nou nivel istoric

Data publicare: Marti, 08 Martie, 2022 Total: 816 accesari

Benzina a depășit pragul de 8 lei pe litru, în contextul în care prețul petrolului atinge un nou nivel istoric

Pe fondul unor noi posibile sancțiuni împotriva Rusiei, prețul benzinei a ajuns la noi recorduri. Această creștere se simt și în România, în cursul zilei de luni prețul benzinei premium a ajuns la 8 lei / litru, așa cum arată datele centralizate de platforma gazonline.ro și de cele de pe Monitorul Prețurilor. Concret, un litru de benzină premium la unele stații din capitală este de 8.08 lei pe litru, în timp ce benzina standard are un preț de 7.45 de lei pe litru.

 

Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 8.1%. Un rezervor de 50 de litri costă acum cu 26 de lei mai mult decât în luna anterioară, conform peco online.ro.

 

Scumpirile survin în contextul creşterii preţului barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului care a urcat duminică seara până la 140 de dolari, în apropiere de maximumul istoric de 147,50 dolari atins în luna iulie 2008.

 

Ulterior, cotaţiile au scăzut dar luni dimineaţa pe piaţa din Asia barilul de ţiţei WTI american era cotat la 124,64 dolari, în creştere cu 7,75%, în timp ce cotaţia ţiţeiului Brent din Marea Nordului era în creştere cu 8,79% până la 128,49 dolari.

 

În contextul agravării războiului din Ucraina, sancţiunile care să vizeze în mod direct exporturile de hidrocarburi ale Rusiei nu mai sunt un concept tabu. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că Washingtonul şi aliaţii europeni discută un posibil embargou asupra importurilor de petrol rusesc, în ideea de a înăspri sancţiunile economice impuse Moscovei.

 

Cu toate acestea, europenii sunt mai prudenţi deoarece unele state din regiune, cum este Germania, depind foarte mult de petrolul şi gazele naturale ruseşti.