Nici măcar Luna nu este ferită de pericolele create de mâna omului. O rachetă abandonată a lovit Luna

Data publicare: Vineri, 04 Martie, 2022 Total: 1117 accesari

Nici măcar Luna nu este ferită de pericolele create de mâna omului. O rachetă abandonată a lovit Luna

O parte abandonată a unei rachete ar fi trebuit să se prăbușească până acum pe partea îndepărtată a Lunii, spun oamenii de știință care așteptau impactul în data de 4 martie a.c. la ora 12:25 GMT, conform BBC.

 

Partea de rachetă, cu o greutate de trei tone, a fost urmărită de mai mulți ani, dar originea sa a fost contestată.

 

La început, astronomii au crezut că ar fi putut aparține firmei SpaceX a lui Elon Musk, iar apoi au spus că este chineză - lucru pe care China îl neagă.

 

Efectele impactului asupra Lunii ar fi trebuit să fie minore. Etajul rachetei ar trebui să sape un mic crater și o coloană de praf.

 

Oamenii de știință speră să primească o confirmare în următoarele zile sau săptămâni, scrie mediafax.ro.

 

Partea de rachetă a fost observată pentru prima dată de pe Pământ în martie 2015. O cercetare spațială finanțată de NASA în Arizona a observat-o, dar a ieșit din atenția publică atunci când s-a dovedit că obiectul nu era un asteroid.

 

Partea de rachetă este ceea ce se numește "gunoi spațial" - aruncat din misiuni sau sateliți fără suficient combustibil sau energie pentru a se întoarce pe Pământ. Unele piese sunt chiar deasupra Pământului, dar altele, precum acest propulsor, se află la mii de kilometri distanță, pe o orbită înaltă, departe de atmosfera terestră.

 

Agenția Spațială Europeană estimează că în prezent există 36.500 de deșeuri spațiale mai mari de 10 cm. Niciun program spațial sau universitate nu urmărește în mod oficial deșeurile spațiale aflate la mare depărtare. Monitorizarea spațiului este costisitoare, iar riscurile pentru oameni sunt reduse.

 

Sursa:stiripesurse.ro

Foto:The Telegraph