Bursele se prăbuşesc, iar prețul petrolului creşte pe măsură pe fondul conflictului din Ucraina. Rubla rusească s-a prăbușit violent

Data publicare: Joi, 24 Februarie, 2022 Total: 884 accesari

Bursele se prăbuşesc, iar prețul petrolului creşte pe măsură pe fondul conflictului din Ucraina. Rubla rusească s-a prăbușit violent

Bursele internaţionale şi randamentele obligaţiunilor americane s-au prăbuşit joi, iar dolarul, aurul şi preţul petrolului au crescut vertiginos, în timp ce Ucraina a declarat că Moscova a lansat o invazie la scară largă, scrie Reuters.

 

Atacul au avut loc după un avertisment dur al preşedintelui rus Vladimir Putin, lansat joi. Putin a cerut soldaţilor ucraineni să depună imediat armele şi să se întoarcă acasă şi a spus că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conştiinţa "regimului ucrainean", potrivit comentariilor preluate de agenţiile de presă ruseşti. citeşte mai mult.

 

Putin a autorizat, de asemenea, operaţiuni militare speciale în regiunea ucraineană Donbass.

 

Anunţurile au înrăutăţit sentimentele deja sumbre de pe pieţele asiatice, împingând cel mai important indice MSCI al acţiunilor din Asia-Pacific cu excepţia Japoniei în scădere cu peste 3,2%. Acţiunile australiene au scăzut cu peste 3%, iar cele chineze cu 1,3%.

 

Indicele Nikkei din Tokyo a scăzut cu 2,4%. Contractele futures ale burselor americane au fost, de asemenea, în scădere puternică, cu S&P 500 în scădere cu 2,3% şi Nasdaq futures cu 2,8% mai slab.

 

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent, care au oscilat între creşteri şi scăderi puternice miercuri, au urcat cu peste 3,5% pentru a trece de 100 de dolari pe baril pentru prima dată din septembrie 2014. West Texas Intermediate a sărit cu 4,6%, la 96,22 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din august 2014.

 

Aurul spot a sărit cu peste 1,7% pentru a atinge cel mai ridicat nivel de la începutul lunii ianuarie 2021.

 

Scumpirea tot mai profundă a acţiunilor a venit după ce acţiunile americane au fost deja lovite miercuri, Dow Jones Industrial Average scăzând cu 1,38%, depăşind cu puţin nivelul care ar fi confirmat o corecţie. Indicele MSCI World, un indicator principal al pieţelor de acţiuni la nivel global, a alunecat la cel mai scăzut nivel din aprilie 2021.

 

Ameninţările geopolitice au împins randamentul de referinţă al obligaţiunilor americane pe 10 ani în scădere bruscă la 1,8681%, de la închiderea de miercuri de 1,977% în SUA. Randamentul la 2 ani a scăzut, de asemenea, la 1,5%, de la o închidere de 1,6%.

 

Fuga globală către siguranţă a stimulat dolarul, care a urcat cu peste jumătate de procent în raport cu un coş al altor parteneri comerciali importanţi, până la 96,715.

 

Euro a scăzut cu 0,8%, la 1,1220 dolari.

 

Rubla rusească s-a prăbuşit violent după ce a înregistrat câştiguri mici la începutul sesiunii. Ultima dată a scăzut cu aproape 4%, pe lângă o cădere de 3% faţă de dolar miercuri.

 

Vânzarea s-a extins la pieţele de criptomonede, împingând bitcoin sub 35.000 de dolari pentru prima dată într-o lună.

 
sursa:zf.ro