Tentativă de fraudă pe WhatsApp. O veche metodă care le aduce infractorilor cibernetici câștiguri de peste 700.000 de dolari pe an

Data publicare: Miercuri, 23 Februarie, 2022 Total: 678 accesari

Tentativă de fraudă pe WhatsApp. O veche metodă care le aduce infractorilor cibernetici câștiguri de peste 700.000 de dolari pe an

Mai mulți români au primit în ultimele zile mesaje pe WhatsApp prin care erau anunțați că urmează să primească o donație de 1,9 milioane de euro, iar Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că este vorba despre o tentativă de fraudă.

 

Este vorba despre mesaje nesolicitate primite pe WhatsApp, de obicei redistribuite, prin care oamenii sunt anunțați că urmează să primească o donație de aproximativ 1,9 milioane de euro.

 

Desigur, totul este o tentativă destul de clară de a păcăli utilizatorul, o reinterpretare oferită celebrei ţepe care datează de la începutul internetului - scrisoarea sosită de la un prinț nigerian, care oferea un scenariu similar. Atunci, una dintre cele mai vechi scam-uri de pe internet se propaga prin e-mail.

 

Deși are un grad de complexitate destul de redus, metoda încă este eficientă în unele cazuri și atrage în plasă utilizatori creduli. În 2019, CNBC anunța că o astfel de metodă încă genera câștiguri anuale de peste 700.000 de dolari, spune sursa Citată.

 

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că aceste tentative de fraudă se bazează pe câștigarea încrederii potențialei victime, căreia i se cere o sumă de bani în avans, pentru că ar urma să primească în schimb o adevărată avere. Ulteior, evident, banii promiși nu ajung la victimă.

 

Specialiștii îi avertizează pe cei care primesc astfel de mesaje să evite interacțiunea în cazul unor astfel de situații și sub nicio formă să nu le ofere celor care le scriu bani ori date personale, date de autentificare sau date de card.

 

Sursa:hotnews.ro