Putin a semnat! Recunoaște independența Donețk și Lugansk! Comandanţii ruşi au primit ordinele de atac pentru invadarea Ucrainei

Data publicare: Marti, 22 Februarie, 2022 Total: 1131 accesari

Putin a semnat! Recunoaște independența Donețk și Lugansk! Comandanţii ruşi au primit ordinele de atac pentru invadarea Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni seara  decretul prin care recunoaște independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei. Acesta urmează să fie ratificat și de Parlament. Putin a cerut Ucrainei „să înceteze războiul” în regiunile separatiste, amenințând cu „consecințe majore”.

 

După semnarea decretului, comandanţii ruşi au primit ordinele de atac pentru invadarea Ucrainei şi acum ar face planurile specifice cu privire la felul în care vor proceda, arată informaţii obţinute de serviciile americane, potrivit CBS News.  

Informaţiile obţinute arată că “ei fac tot ce ar face comandanţii americani dacă primesc ordin pentru a merge înainte”, a afirmat David Martin, corespondent CBS News.

După săptămâni de avertismente că invadarea Ucrainei de către Rusia este iminentă, preşedintele american Joe Biden le-a spus jurnaliştilor, vineri, că este convins că Vladimir Putin a decis invadarea Ucrainei şi că Statele Unite cred că atacul va avea loc zilele următoare.

În urma gestului lui Putin, de a recunoaște independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, au început să apară și reacțiile liderilor Europeni, liderului de la Casa Albă precum și a liderilor NATO.

„Am anticipat o astfel de mişcare din partea Rusiei şi suntem gata să răspundem imediat. Preşedintele Biden va emite în curând un ordin executiv care va interzice noi investiţii, afaceri şi finanţare de către persoanele americane către, dinspre sau în aşa-numitele republici Doneţk şi Lugansk din Ucraina.

Acest ordin va oferi, de asemenea, autoritatea de a impune sancţiuni oricărei persoane determinate să opereze în acele zone ale Ucrainei. Departamentele de Stat şi Trezorerie vor avea detalii suplimentare în curând. De asemenea, vom anunţa în curând măsuri suplimentare legate de încălcarea flagrantă de astăzi a angajamentelor internaţionale ale Rusiei.

Pentru a fi clar: aceste măsuri sunt separate şi ar fi în plus faţă de măsurile economice rapide şi severe pe care le-am pregătit în coordonare cu Aliaţii şi partenerii în cazul în care Rusia ar invada în continuare Ucraina. Continuăm să ne consultăm îndeaproape cu aliaţii şi partenerii, inclusiv cu Ucraina, cu privire la următorii paşi şi cu privire la escaladarea continuă a Rusiei de-a lungul graniţei cu Ucraina”
, se arată în declaraţia Casei Albe, semnată de purtătoarea de cuvânt Jen Psaki.

 

De asemenea, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a reacționat la decizia liderului rus: Recunoașterea celor două teritorii separatiste din Ucraina este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei și a acordurilor de la Minsk. Uniunea Europeană și partenerii săi vor reacționa cu unitate, fermitate și hotărâre, în solidaritate cu Ucraina”.

 

Reacții au mai venit și din partea altor lideri europeni. Premierul britanic Boris Johnson a transmis că recunoașterea independenței republicilor separatiste din estul Ucrainei, Luhansk și Donețk, de către Moscova este în mod evident o încălcare a legii internaționale. Este o încălcare flagrantă a suveranității și integrității Ucrainei”.

Din partea Germaniei, ministrul de Externe Annalena Baerbock a declarat că decizia președintelui Putin de astăzi de a recunoaște independența republicilor separatiste din estul Ucrainei reprezintă o lovitură dureroasă pentru toate eforturile diplomatice de a găsi o soluție politică la conflictul actual. Eforturile de-a lungul anilor în formatul OSCE sunt distruse intenționat și fără niciun motiv plauzibil. Angajamentul Rusiei pentru o soluție diplomatică a crizei este grav afectat“.

Și președintele Klaus Iohannis a reacționat imediat după anunțul lui Putin.

România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei. Acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei. Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk și amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale.


România își reafirmă susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite. Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei!
a reacționat Klaus Iohannis luni seara pe pagina de Facebook.