Ministerul Afacerilor Externe recomandă puternic cetățenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina, iar cei ce sunt acolo să părăsească statul cât mai repede

Data publicare: Luni, 21 Februarie, 2022 Total: 688 accesari

Ministerul Afacerilor Externe recomandă puternic cetățenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina, iar cei ce sunt acolo să părăsească statul cât mai repede

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, în contextul ultimelor evoluţii de securitate din proximitatea Ucrainei şi din regiunea Mării Negre, a fost actualizat textul alertei curente de călătorie pentru Ucraina.

 

"În contextul evoluţiilor curente legate de situaţia de securitate din proximitatea Ucrainei şi din regiunea Mării Negre, Ministerul Afacerilor Externe recomandă puternic cetăţenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina, manifestarea unei atenţii deosebite şi, de asemenea, să ia în considerare părăsirea teritoriului acestui stat cât mai curând. De asemenea, MAE sfătuieşte cetăţenii români din Ucraina, inclusiv reprezentanţii mass-media, să fie vigilenţi, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure, să îşi ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcţie de situaţia de securitate din zonă şi să respecte reglementările stabilite de autorităţile ucrainene. Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Ucrainei să îşi notifice coordonatele prezenţei lor în Ucraina la misiunea diplomatică de la Kiev sau la oficiile consulare din Ucraina, folosind inclusiv site-ul https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza", se arată în textul alertei de călătorie.

 

De asemenea, MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea şi în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk şi Lugansk, precum şi în zona de frontieră a Ucrainei cu Federaţia Rusă şi Belarus, reamintind că situaţia de securitate se menţine tensionată şi fluidă.

 

În situaţii ce ar necesita acordarea de asistenţă şi protecţie consulară cetăţenilor români în Peninsula Crimeea, respectiv în zona de est a Ucrainei, în regiunile Doneţk şi Lugansk, capacitatea misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare ale României este foarte limitată, precizează sursa citată.

 

"Ministerul Afacerilor Externe reiterează faptul că în regiunile Doneţk, Lugansk şi Peninsula Crimeea cetăţenii români nu pot beneficia de protecţie consulară adecvată din partea misiunii diplomatice sau oficiilor noastre consulare. În conformitate cu decizia autorităţilor ucrainene, cetăţenii străini, inclusiv cei români, care se află în zona operaţiunii forţelor întrunite din estul Ucrainei (care cuprinde părţi ale regiunilor Doneţk şi Lugansk) numai prin punctele de control existente, în baza documentelor de intrare-ieşire prevăzute de legislaţia ucraineană, respectiv paşaport şi viză sau permise de şedere temporară/permanentă. Cetăţenilor străini care intră în zonă prin punctele de frontieră neoperaţionale de la graniţa dintre Ucraina şi Federaţia Rusă nu li se va permite accesul pe teritoriul Ucrainei", subliniază sursa citată.

 

Conform MAE, cetăţenii români pot solicita asistenţă şi protecţie consulară Ambasadei României la Kiev, precum şi oficiilor consulare de la Odessa, Cernăuţi şi Solotvino, în funcţie de zona în care se află.

 

De asemenea, cetăţenii români pot să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

 

"Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc că îşi asumă această conduită pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, care pot decurge în urma unei situaţii de criză în care sunt implicaţi", subliniază MAE.

 

Sursa:stiri.tvr.ro