Televizoarele au fost eliminate din categoria echipamentelor eligibile în Programul Rabla pentru electrocasnice 2022

Data publicare: Miercuri, 16 Februarie, 2022 Total: 789 accesari

Televizoarele au fost eliminate din categoria echipamentelor eligibile în Programul Rabla pentru electrocasnice 2022

Programul Rabla pentru electrocasnice va fi modificat, iar una dintre principalele schimbări va fi eliminarea televizoarelor din categoria echipamentelor eligibile. De asemenea, va fi redus de la 15 la 7 zile termenul de utilizare a voucherului la comercianți.

 

Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică, luni, timp de 10 zile, mai multe modificări ale Ghidului de finanțare a Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic.

 

Vor fi prevederi mai restrictive în ceea ce privește utilizarea voucherelor în programul Rabla pentru electrocasnice, Ministerul Mediului spunând că o astfel de măsură va fi luată pentru a stimula nu doar generarea acestora, cât și utilizarea efectivă.

 

Prin urmare, conținutul Ghidului finanțare a fost reanalizat și au fost operate unele modificări vizând introducerea unor prevederi referitoare la utilizarea voucherelor de către beneficiary și reducerea termenului de valabilitate a voucherului.

 

Conform Ministerului Mediului, din sesiunile anterioare s-a constatat că multe persoane au rezervat voucherele, dar nu le-au utilizat, ceeea ce a determinat o grevare inutilă a bugetului și lipsa posibilității participării altor persoane în cadrul programului.

 

Astfel, voucherul rezervat trebuie utilizat în perioada prevăzută în ghid, sub sancțiunea lipsei posibilității de a mai rezerva acelși tip de voucher în timpul anului calendaristic.

 

O altă modificare privește reducerea termenului de utilizare la comercianți a voucherului de la 15 zile la 7 zile, astfel încât să fie posibilă organizarea mai multor sesiuni anuale și implicit creșterea succesului Programului și a gradului de utilizare a bugetului alocat.

 

Totodată, au fost eliminate televizoarele din categoria echipamentelor eligibile, având în vedere faptul că în ultimi ani au fost înlăturate din piață majoritatea televizoarelor, mari consumatoare de energie, iar programul gestionat de AFM a fost principalul catalizator în acest sens. Drept pentru care, prin această modificare se concentrează resursele alocate în anul 2022 pentru acest program către eficientizarea energetică și în cazul celorlalte tipuri de echipamente, nu doar către piața de televizoare, spune Ministerul Mediului.

 

Conform calendarului publicat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), Rabla Electrocasnice 2022 va avea 2 ediții, care vor începe:

 

-vineri, 6 mai;

-vineri, 2 decembrie.

 

Rabla Electrocasnice va avea în 2022 de un buget de 100 de milioane de lei, cel mai mare din cadrul programului până în prezent, conform AFM.

 

Sursa:hotnews.ro