Anul trecut în România s-a înregistrat cel mai mic număr de nașteri din istoria măsurătorilor statistice. Numărul copiilor de grădiniță a scăzut dramatic

Data publicare: Luni, 14 Februarie, 2022 Total: 1249 accesari

Anul trecut în România s-a înregistrat cel mai mic număr de nașteri din istoria măsurătorilor statistice. Numărul copiilor de grădiniță a scăzut dramatic

În anul 2021 au fost înregistrați puțin sub 180 de mii de nou-născuți, potrivit Institutului Național de Statistică. Datele arată cel mai scăzut nivel al nașterilor din istoria măsurătorilor pentru indicatorul de natalitate din arhiva INS, adică din anul 1930 până în prezent.

 

Scăderea înseamnă, printre altele, echivalentul desființării a circa o mie de clase de școală sau grupe de grădiniță a câte 23 de copii, în comparație cu numărul nou-născuților din anul 2019, an pre-pandemie.

 

Numărul de nou-născuți în anul 2021, perioada ianuarie-decembrie, a fost de 179.854. Scăderea este cu aproape 21 de mii față de anul 2020 și cu peste 23 de mii peste anul 2019.

 

Natalitatea în ultimii 91 de ani, potrivit datelor din Anuarul Statistic al României, nu a înregistrat un declin mai mare și mai constant, pe o perioadă lungă, ca acum, și nici nașteri anuale mai puține ca acum, cu excepția anilor de război.

 

Datele vin în condițiile în care discuțiile se concentrează în spațiul public, mai ales pe numărul de decese. De circa doi ani fiind ignorat complet subiectul nașterilor, care ajung să întreacă recorduri negative istorice an după an. În prezent nu există nicio măsură activă de stimulare a natalității, a autorităților centrale, în afară de concediul plătit pentru creșterea copilului.

 

Sursa:edupedu.ro