A murit Luc Montagnier, cercetătorul care a descoperit virusul HIV, care provoacă SIDA

Data publicare: Vineri, 11 Februarie, 2022 Total: 1147 accesari

A murit Luc Montagnier, cercetătorul care a descoperit virusul HIV, care provoacă SIDA

Cercetătorul francez Luc Montagnier, cel care a descoperit virusul HIV, a murit la vârsta de 89 de ani într-un spital de lângă Paris, a anunțat joi, 10 februarie, primarul din Neuilly-sur-Seine.

 

Recompensat, în 2008, cu premiul Nobel pentru Medicină pentru descoperirea virusului HIV, care provoacă SIDA, cercetătorul Luc Montagnier a devenit ulterior o figură controversată în rândul comunităţii ştiinţifice după o serie de declarații antivacciniste. 

 

Luc Montagnier a devenit în ultimii ani o figură contestată de însăși comunitatea științifică, după mai multe luări de poziţie care au stârnit discuţii aprinse şi i-au adus condamnarea unora dintre colegii săi. Începând din 2019, el a făcut în mod repetat declaraţii împotriva vaccinurilor, iar în ultimii doi ani a susținut că virusul responsabil de pandemia de COVID-19 a fost creat într-un laborator din China. De asemenea, suținea că ADN-ul emite unde electromagnetice și că antibioticele ar putea fi folosite pentru tratarea autismului.

 

Biologul va rămâne însă pentru totdeauna asociat cu descoperirea virusului imunodeficienţei umane (HIV), care provoacă SIDA. El a identificat virusul HIV în 1983, împreună cu colegii săi de la acea vreme, Françoise Barré-Sinoussi şi Jean-Claude Chermann.

 

Montagnier s-a născut în 1932 în Franţa şi a obţinut un doctorat în virologie la Universitatea din Paris. El a devenit apoi directorul Fundaţiei Mondiale pentru Cercetarea şi Prevenirea SIDA.

 

Luc Montagnier a făcut descoperiri semnificative cu privire la natura virusurilor şi a contribuit la înţelegerea modului în care virusurile pot altera informaţia genetică a organismelor gazdă.

 

Cercetătorul, care fusese internat în spitalul american din Neuilly-sur-Seine, a murit marți, 8 februarie, dar vestea decesului - ale cărui cauze n-au fost încă precizate public - a fost confirmată abia joi de primarul acestui oraș de lângă Paris, după ce au circulat zvonuri în acest sens, relatează Le Parisien.

 

Sursa:digi24.ro

Foto:Facebook