Iustin Cionca: ,,Am discutat cu ministrul Mediului despre drumul din pădurea Moneasa”

Data publicare: Vineri, 28 Ianuarie, 2022 Total: 944 accesari

Iustin Cionca: ,,Am discutat cu ministrul Mediului despre drumul din pădurea Moneasa”

Județul Arad este printre puținele județe din țară unde funcționează sistemul de colectare a deșeurilor. Asta înseamnă o atenție mai mare față de mediu și respect față de locuitorii județului.

 

,,Am discutat acest subiect la Poiana Brașov cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, domnul Tánczos Barna. Am atins și teme legate de investiții în extinderea pistelor de biciclete în județ, pentru că ne interesează să legăm municipiul Arad de obiectivele din jur și am avut deja discuții cu unii primari.

Un alt subiect important atins în cadrul întâlnirii cu domnul ministru s-a referit la drumul Bârsa-Moneasa-limită județ Bihor, mai precis porțiunea care începe de la Moneasa, prin pădure. Aici avem o problemă în sensul în care ministerele dau soluții contradictorii și împiedică practic realizarea lucrării pentru care noi am obținut finanțare de la Guvernul României. L-am informat pe domnul ministru că suntem în pericol ca proiectul să se încheie fără să putem construi acest drum, dacă instituțiile de la București vor continua să se contrazică una pe alta. Pierderea ar fi a ambelor județe, Arad și Bihor. Este vorba despre o porțiune de drum de mai puțin de 5 km, pentru care noi avem soluții, dar trebuie să fim lăsați să lucrăm”, a declarat Iustin Cionca.  

 

Președintele Consiliului Județean a declarat în mai multe rânduri că nu drumul construit de Consiliul Județean, ci defrișările masive de la Moneasa au un impact negativ asupra mediului. Drumul, dimpotrivă, va contribui la punerea în valoare a zonei și la un acces mai bun în județul Bihor, ca turiștii să poată ajunge mai ușor la obiectivele turistice din cele două județe. Tot în acest scop, Consiliul Județean Arad modernizează drumul județean Dieci-Dezna, prin care se creează o scurtătură dinspre Valea Mureșului spre Moneasa.  

 

În cadrul întâlnirii dintre președintele Consiliului Județean Arad și ministrul Mediului au fost dezbătute și posibile investiții prin PNRR în județul Arad în ce privește managementul apei, unde Compania de Apă are un proiect de aprox. 500 milioane euro pentru extinderea rețelei de apă și canalizare, și transportul ecologic.