Penitenciarul Arad, primul din România în ceea ce privește participarea deținuților la muncă. Bilanț pe anul 2021

Data publicare: Marti, 25 Ianuarie, 2022 Total: 1049 accesari

Penitenciarul Arad, primul din România în ceea ce privește participarea deținuților la muncă. Bilanț pe anul 2021

Marți, 25.01.2022, la sediul Penitenciarul Arad a avut loc prezentarea Raportului de activitate pe anul 2021, în cadrul căreia au fost evidențiate rezultatele instituționale, provocările și prioritățile pentru anul 2022.

 

Raportul sintetic a fost prezentat de directorul unității, comisar de poliție penitenciară Elvis Dobrescu,cu participarea online, în calitate de invitat, a domnului comisar șef de poliție penitenciară Marian Ilie, directorul general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

 

Concluziile privind activitatea de ansamblu a instituției în anul 2021 au evidențiat rezultatele bune obținute de colectivul unității, în condițiile contextului epidemiologic fără precedentși a deficitului de personal existent.

 

Astfel, întreaga activitate a Penitenciarului Arad a fost orientată spre a servi intereselor comunității, contribuind la creșterea gradului de siguranță în societate și la prevenirea săvârșirii de noi infracțiuni, prin asigurarea funcției custodiale și prin pregătirea reinserției sociale a persoanelor condamnate la executarea unei pedepse privative de libertate. Pentru a realiza acest deziderat, activitățile derulate în penitenciar au avut ca scop creșterea calității vieții persoanelor private de libertate prin organizarea de demersuri educațional – formative şi prin formarea unor competențe și abilități specifice.

 

În contextul epidemiologic cauzat de virusul SARS-CoV-2, conducerea unității și întreg personalul angajat au acționat înspre protejarea sănătății tuturor persoanelor custodiate, prin promovarea imunizării prin vaccinare. Ca urmare, în prezent, în Penitenciarul Arad aproximativ 93% din efectivul de deținuții custodiați sunt vaccinați cu schema completă de vaccinare.

 

Recunoscând importanța educației, administrația Penitenciarului Arad a fost preocupată de organizarea și derularea activităților de instruire școlară aferente învățământului primar, gimnazial și liceal, în colaborare cu Liceul special “Sfânta Maria” Arad. De asemenea, în anul școlar 2021-2022, în cadrul Penitenciarului Arad a fost implementat Programul “A doua șansă” – învățământ primar, destinat femeilor aflate în executarea unei pedepse privative de libertate.

 

Un alt aspect notabil a fost faptul că, în cursul anului 2021, Penitenciarul Arad s-a situat pe primul loc în întreg sistemul penitenciar românesc, din punctul de vedere al folosirii deținuților la muncă, respectiv al veniturilor obținute, cu toate restricțiile impuse de pandemie.

 

De asemenea, conducerea unității a fost preocupată de implementarea unor noi procedurile online, în scopul eficientizării activități derulate cu persoanele custodiate:sistem de cumpărături online și sistem de studiere studiere a dosarului de la instanță în format electronic, la sediul penitenciarului. Aceste proceduri au fost preluate la nivelul întregului sistem penitenciar, cu succes.

 

La capitolul dificultăți s-a evidențiat menținerea ridicată și în 2021 a numărului de deținuți cu diagnostic psihiatric și a celor aflați în monitorizare pentru adoptarea unor conduite auto și heteroagresive, fapt care a adăugat o presiune semnificativă, prin problemele prezentate, din punct de vedere medical, psihologic și al siguranței locului de deținere. Cu toate acestea, prin implicarea întregului personal, în anul 2021 nu a fost înregistrat nici un eveniment negativ deosebit din punctul de vedere al siguranței locului de deținere.

 

În concluzie se poate afirma că, în anul 2021, Penitenciarul Arad a păstrat un ritm susținut de desfășurare a activităților și a continuat implementarea proiectelor sistemice şi a inițiativelor strategice asumate, proces care va continua și în anul 2022.