Ministrul educației dă asigurări că elevii vor putea fi testați săptămâna viitoare.Vineri vor fi livrate în școli 10 milioane de teste, potrivit DSU

Data publicare: Duminica, 23 Ianuarie, 2022 Total: 1159 accesari

Ministrul educației dă asigurări că elevii vor putea fi testați săptămâna viitoare.Vineri vor fi livrate în școli 10 milioane de teste, potrivit DSU

Ministrul Sorin Cîmpeanu a dat asigurări că până săptămâna viitoare vor ajunge în școli 10 milioane de teste pentru preșcolari, elevi și angajați din învățământ.

 

Ministerul Educației, la solicitarea Inspectoratului General Pentru Situații de Urgență, a transmis repartizarea pe județe pentru primul lot de teste rapide pe baza de salivă (10 milioane de teste) pentru a putea fi utilizate începând de săptămâna viitoare (cea de-a doua săptămâna a semestrului 2).

Apreciem deblocarea procesului de achiziție a testelor, atât de necesare pentru funcționarea în condiții de siguranță sanitara a școlilor și grădinițelor”, a mai spus ministrul Educației.

 

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a respins, ca nefondată, contestația depusă de un operator economic, așadar, prin Decizia nr. 154/21.01.2022, procesul de achiziție s-a reluat, explică DSU.

 

Cele 10 milioane de teste ajung pentru 3 testări, în condițiile în care sunt folosite 3,2 milioane de teste la o testare. Nu a fost precizată ziua în care testele vor ajunge la părinți pentru a testa copiii.

 

Testarea elevilor a fost blocată după doar 2-3 testări pentru că nu au fost suficiente teste. Practic, dintr-un total de 70 de milioane de teste, cât s-a angajat ministerul Educației în octombrie că va cumpăra pentru elevi din toată țara, au fost achiziționate doar 10 milioane de teste rapide antigen, până în data de 14 decembrie. Rezultatul a fost că elevii nu au mai fost testați de două ori pe săptămână în mai multe județe, iar zilele de testare s-au mutat din cauza problemelor cu aprovizionarea testelor.