Gheorghe FALCĂ: „Președinția Franței este decisivă pentru viitorul Europei”

Data publicare: Miercuri, 19 Ianuarie, 2022 Total: 908 accesari

Gheorghe FALCĂ: „Președinția Franței este decisivă pentru viitorul Europei”

În plenul Parlamentului European, președintele Franței, Emmanuel Macron, a prezentat prioritățile și programul oficial, dat fiind faptul că Franța deține pentru următoarea perioadă Președinția Consiliului Uniunii Europene.

„Redresarea, forța și sentimentul de apartenență. Acestea sunt cele trei obiective pe care Franța le-a prezentat pentru mandantul de la Președinția Consiliului Uniunii Europene. Emmanuel Macron a fost prezent astăzi în Parlamentul European și a subliniat că Franța va iniția lucrările trioului de președinții compus din Franța, Cehia și Suedia.

Trebuie spus că ultima președinție franceză, în 2008, a fost caracterizată de criza financiară mondială, și se preconizează că viitoarea președinție franceză va fi dominată de actuala pandemie de COVID-19, de costul crizei energetice și de consecințele Brexitului.

Este foarte probabil ca președinția franceză să dea un impuls special încheierii Conferinței privind viitorul Europei, care ar trebui să aibă loc în mai 2022. Planul este ca trioul de președinți să valorifice rezultatele diferitelor activități și recomandările cetățenilor, să prezinte modul în care acestea definesc viitorul Uniunii și să înceapă procesul de punere în aplicare. Uniunea Europeană trebuie să fie pentru toți cetățenii acestui continent”, a transmis europarlamentarul Gheorghe FALCĂ.

Nu în ultimul rând, europarlamentarul a punctat și obiectivele din punct de vedere legislativ ale Franței. „În următoarele luni, Consiliul UE se va concentra asupra unor aspecte-cheie, cum ar fi reglementarea sectorului și platformelor digitale, clima, redresarea economică și suveranitatea europeană, reforma fiscală globală și ambiția socială. Se va acorda o atenție deosebită acțiunilor concrete de combatere a schimbărilor climatice, în conformitate cu propunerile prezentate în Pachetul «Pregătiți pentru 55» - FIT FOR 55, al Comisiei Europene, lansat la jumătatea lunii iulie 2021.

La nivel internațional, președinția franceză și-a exprimat dorința de a reconstrui o relație de cooperare cu continentul African. Un summit UE-Uniunea Africană va avea loc în februarie 2022, iar lucrările vor reînnoi relațiile cu Africa”, a subliniat FALCĂ.