Comuna Buteni, pol de dezvoltare de interes județean

Data publicare: Luni, 17 Ianuarie, 2022 Total: 681 accesari

Comuna Buteni, pol de dezvoltare de interes județean

Primăria comunei Buteni este una dintre cele mai eficiente din județul Arad. Acest lucru se datorează echipei administrative conduse de tânărul primar Mircea Braiți, unul dintre "campionii" proiectelor de finanțare europeană din județ. 

 

Primarul Braiți a fost zilele trecute la Consiliul Județean, unde a discutat cu președintele  Iustin Cionca despre proiectele de investiții pe anul 2022.

 

Faptul că anul trecut Consiliul Județean a demarat investiții majore pe drumurile județene Bârsa-Sebiș-Moneasa, Pâncota-Târnova-Buteni și Buteni-Gurahonț, transformă comuna într-un pol de dezvoltare de interes județean, cu mare perspectivă pentru anii următori.

 

,,Îl susțin pe primarul Mircea Braiți, facem echipă pentru dezvoltarea comunei Buteni. Istoric, Buteniul a fost una dintre cele mai importante comune ale județului, iar prin viziunea și hărnicia primarului Braiți revine în această poziție. Am gândit și investițiile în drumuri ale Consiliului Județean astfel încât să ajute această zonă, să fim împreună în creșterea calității vieții localnicilor. Și sumele pe care prin bugetul pe anul acesta le dirijăm la Buteni sunt în această logică. Ajutăm o comună care știe să acceseze fonduri și este un model pentru multe alte comunități", a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

 

,,Am solicitat sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad pentru investiții majore care se regăsesc în strategia pentru anul 2022. Este vorba despre reabilitarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă în localitățile Buteni, Păulian și Berindia, regularizarea Văii Cleiciova, amenajarea de piste de biciclete și stații de încărcare pentru vehicule electrice. Avem, însă, la Buteni, planuri de dezvoltare pe mai multe domenii. Am depus la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) un proiect care vizează modernizarea a 12 kilometri de drumuri agricole și vom depune încă două proiecte, pe PNRR și Fondul de Mediu, pentru realizarea a două piste de biciclete, în lungime de 4,5 kilometri, respectiv 6 kilometri. De asemenea, am depus un proiect pe fonduri europene care prevede montarea de panouri fotovoltaice pe toate clădirile Primăriei și ale Școlii Gimnaziale Gabriel Brola – Buteni”, a subliniat primarul Mircea Braiți.  

 

În anul 2021, Consiliul Județean Arad a cofinanțat investiții în valoare de 610 000 lei, precum reabilitarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă în Buteni, Păulian și Berindia, extinderea sistemului de canalizare menajeră, pietruirea drumului comunal DC 8 în localitatea Cuied și realizarea documentațiilor în vederea accesării de fonduri europene pentru un sistem de panouri fotovoltaice, proiect depus pe axa “European City Facility(EUCF)”, finanțat de Comisia Europeană.