Avertizarea ANAF: Închisoare de la 1 la 5 ani pentru patronii companiilor care nu plătesc dările către stat!

Data publicare: Sambata, 08 Ianuarie, 2022 Total: 1343 accesari

Avertizarea ANAF: Închisoare de la 1 la 5 ani pentru patronii companiilor care  nu plătesc dările către stat!

Cei care nu îşi plătesc impozitele şi contribuţiile la stat, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă, riscă închisoare de la 1 an la 5 ani sau amendă, se arată în proiectul de Ordonanţă privind unele măsuri fiscale pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor în luna decembrie a anului trecut.

 

„Se reincriminează fapta de reţinere şi neplată, respectiv se incriminează fapta de încasare şi neplată, ori, după caz, de nereţinere sau neîncasare, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în Anexa. Astfel, pentru a asigura predictibilitatea normei de incriminare, s-au prevăzut expres, în Anexa la proiectul de act normativ, categoriile de impozite şi contribuţii, supuse regimului de reţinere sau încasare şi plată sau virare, cu precizarea actului normativ şi a articolelor care le reglementează. Limitele pedepsei prevăzute sunt închisoarea de la 1 an la 5 ani”, se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

 

Finanţele motivează noile modificări prin necesitatea reformării sistemelor sociale publice din România în vederea  creşterii  gradului  de colectare a veniturilor la bugetul asigurărilor sociale de stat şi de responsabilizare a angajatorilor în ceea ce priveşte plata la timp a contribuţiilor sociale obligatorii datorate atât de către aceştia, cât şi de către angajaţi. 

 

”Fenomenul evaziunii fiscale reprezintă, din perspectiva efectelor pe care le generază, o temă de interes national întrucât este pusă în per funcţionare a statului prin lipsa resurselor necesare finanţării corespunzătoare a serviciilor publice, fiind afectat echilibrul bugetar prin generarea de deficite bugetare şi de costuri suplimentareaferente împrumuturilor publice, statul fiind împiedicat să aplice politici fiscale favorabile creşteriieconomice 4inclusiv măsuri de realizare fiscală, este afectat mediul concurenţial cu consecinţenegative asupra formării preţurilor şi implicit asupra bunei funcţionări a pieţei libere”, spun Finanţele în proiect. 



Finanţele susţin că menţinerea situaţiei actuale reprezintă o vulnerabilitate pentru bugetul public, care a fost ”lipsit de resursele financiare necesare prin săvârşirea infracţiuniide reţinere şi nevărsare a impozitelor sau contribuţiilor cu reţinere la sursă”, dar şi pentru persoanele care ar trebui să beneficieze de drepturile constituţionale cum ar fi dreptul la ocrotirea sănătăţii, dreptul la pensie, la ajutor pentru şomaj sau la alte forme de asigurări sociale. 

 

În acest moment, companiile care nu plătesc aceste lucruri, nu sunt pasibile de închisoare, conform unei hotărâri a Curţii Constituţionale.