Măştile textile şi cele din plastic transparent, interzise! Ce noi măsuri au fost adoptate la începutul valului 5

Data publicare: Miercuri, 05 Ianuarie, 2022 Total: 983 accesari

Măştile textile şi cele din plastic transparent, interzise! Ce noi măsuri au fost adoptate la începutul valului 5

Autorităţile au decis, miercuri, în cadrul unei şedinţe a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), noile restricţii şi măsuri care se vor aplica în contextul valului 5 al pandemiei de COVID-19 din România. Printre acestea se numără purtarea obligatorie şi corectă a măştii chirurgicale sau tip FFP2 în toate spaţiile publice închise şi deschise, cu excepţii.

Potrivit hotărârii CNSU, masca de protecție de tip medical sau FFP2 va fi folosită, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

Excepție fac următoarele categorii de persoane:

De asemenea, se propune ca, pentru preîntâmpinarea afectării activității autorităților/operatorilor economici deținători de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora, să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaților, desfășurarea activității în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măști cu un grad mai ridicat de protecție (FFP2) în zonele aglomerate.

 

Noi limitări se impun și pentru activitatea restaurantelor, spectacolelor și evenimentelor sportive, în funcție de incidența din fiecare localitate în parte, mai exact: la incidență sub 1 la mie, majoritatea activităților vor fi permise la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care au un test COVID negativ. La incidență peste 3 la mie, capacitatea va fi de 30%.

 

Magazinele și restaurantele vor fi deschise până la ora 22.00.


Concertele și festivalurile în aer liber se vor potea desfășura cu cel mult 500 de spectatori, iar mitingurile cu maxim 100 de persoane.

Se prelungește starea de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 08.01.2022.


Toate propunerile CNSU urmează să fie discutate în şedinţa de Guvern.