Se împlinește 1 an de zile de la primul român vaccinat – Câți români i-au urmat exemplul

Data publicare: Luni, 27 Decembrie, 2021 Total: 823 accesari

Se împlinește 1 an de zile de la primul român vaccinat – Câți români i-au urmat exemplul

Mihaela Anghel, asistentă la Institutul Național „Matei Balş”, a îngrijit primul pacient infectat cu SARS-CoV-2 din România şi a fost primul român care a primit vaccinul împotriva COVID-19.

 

A fost un moment istoric atât pentru România cât și Uniunea Europeană. După un an de luptă cu noul coronavirus, cu tratamente și milioane de oameni internați în spitale, multă lume aștepta momentul în care apare vaccinul antiCovid.

 

Exact acum un an, pe data de 27 decembrie 2020, la ora 9.00, s-a dat startul campaniei de vaccinare în țara noastră, primul român care a primit serul antiCovid a fost Mihaela Anghel cadru medical de la Institutul Național „Matei Balş” din capitală.

 

Timp de un an de zile, Campania a fost una continuă de a convinge un număr cât mai mare de români să se vaccineze, statul roman deschizând centre de vaccinare pe întreg teritoriul țării care însumate, au capacitatea de a administra  peste 100.000 de doze  zilnic, având la dispoziție patru seruri omologate in UE: Pfizer Biontech, Astra Zeneca, Moderna și Johnson&Johnson.



Campania a avut momente bune, cu peste 100.000 de doze administrate într-o zi, și momente mai puțin bune cu câteva mii de doze administrate într-o zi, asta pentru că guvernul nu a găsit cea mai bună formă de comunicare către populație, nu a știut să combată eficient și cu un limbaj pe înțelesul tuturor, campania antivaccinistă care s-a dovedit extrem de eficientă.

 

La un an de zile de la prima doză administrată în țară, aproape 8 milioane de români au primit cel puțin o doză din unul din serurile antiCovid. Mai exact, 7.918.813 români s-au imunizat cu cel puțin 1 doză, din care:

- 7.918.813 cu cel puțin 1 doză

- 7.781.563 cu schema complete de două doze

- 1.960.336 schemă completă + doza booster