32 de avioane F-16 second hand din Norvegia cu o vechime de peste 40 de ani ajung în dotarea armatei române

Data publicare: Duminica, 12 Decembrie, 2021 Total: 783 accesari

32 de avioane F-16 second hand din Norvegia cu o vechime de peste 40 de ani ajung în dotarea armatei române

Forțele aeriene ale Norvegiei au făcut un clip de adio pentru F-16. Aviatorii au mulțumit, în acest mod, aeronavei pentru cei peste 40 de ani de serviciu. Norvegia a primit primul F-16 în 1980. Acum, întreaga flotă a fost vândută, iar cea mai mare parte va ajunge în România. 


România urmează să cumpere 32 de avioane F-16 la mâna a doua de la Guvernul Norvegiei, achiziţie care va costa 454 de milioane de euro, din care 354 de milioane de euro reprezintă costul aparatelor, iar 100 de milioane de euro reprezintă suportul logistic şi echipamentele specifice pentru modernizare pe care le va lua de la guvernul SUA, potrivit unei solicitări MApN adresată Parlamentului.


„Pentru continuarea dotării graduale cu avioane F-16 din excedentul Forţelor Armate ale statelor membre NATO au fost transmise în anul 2019 scrisori de cereri de informaţii (RFI) către guvernele statelor membre NATO care au în dotare avioane F-16 (Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Portugalia, Grecia) privind disponibilitatea pentru a transfera 16-32 de avioane F-16”, se arată în cererea MApN prin care se cere Parlamentului încuviinţarea achiziţiei.


Avioanele norvegiene au avionică şi armament mai bune decât actualele F-16 româneşti

Configurația avioanelor F-16 norvegiene este M6.5.2. Cele 17 avioane care se află acum în dotarea Forţelor Aeriene Române au configuraţia M5.2R, o configuraţie inferioară. Aceste configuraţii sunt specifice avioanelor F-16 MLU (Mid-Life Upgrade - cum sunt cele norvegiene sau româneşti) care au trecut printr-o etapă de modernizare a software-ului, avionicii şi armamentului de la bord.

Astfel, configuraţia M5.2R (existentă la avioanele româneşti) include capacitatea integrării de armament avansat, precum bombe inteligente AGM-154 sau EBGU-12) sisteme noi GPS sau de comunicaţii la standarde NATO. Configuraţia M6.5.2 (norvegiană) include capacitatea de a lansa alte bombe inteligente mai moderne (LJDAM) ori rachete aer-aer cu rază lungă de tip AMRAAM-120D.

Avioanele F16 care vor fi achiziționate de la norvegieni, vor fi modernizate la noi standarde, pentru care vor mai fi necesare 100 de milioane de euro.  

Modernizarea se va face la Aerostar Bacău, cu echipamente și servicii logistice furnizare de americani.  Avioanele din cele două escadrile vor intra treptat în dotarea forțelor aeriene române,  iar primele vor ajunge cel mai probabil în doi ani.  

România are deja o escadrilă de 17 avioane F-16 modernizate, cumpărate în două tranșe, din Portugalia.