”Catedrala Prostirii Neamului” în loc de ”Catedrala Mântuirii Neamului” pe Google Maps. DIICOT trebuie să afle cine a introdus pe Google Maps ”Catedrala Prostirii Neamului”

Data publicare: Marti, 07 Decembrie, 2021 Total: 1280 accesari

”Catedrala Prostirii Neamului” în loc de ”Catedrala Mântuirii Neamului” pe Google Maps. DIICOT trebuie să afle cine a introdus pe Google Maps ”Catedrala Prostirii Neamului”

Tribunalul București a confirmat decizia unui procuror șef din cadrul DIICOT de a redeschide urmărirea penală într-un dosar în care Patriarhia Română a făcut plângere penală după ce pe Google Maps locația și denumirea Catedralei Mântuirii Neamului a fost schimbată în Catedrala Prostirii Neamului

 

Inițial, în august anul acesta, procurorul de caz de la DIICOT a clasat dosarul pentru acuzația de alterarea integrității datelor informatice și transfer neautorizat de date informatice și disjungerea cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, prev. de art. 360 alin. 1, Cod penal, și incitare la ură şi discriminare, prevăzută de art. 369 C.p. şi declinarea competenţei de soluţionare în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

 

Patriarhia Română a contestat soluția arătând că procurorul de caz nu a făcut aproape niciun fel de anchetă efectivă pentru a descoperi cine este făptașul.

 

La data de 11.05.2020 Patriarhia Română cu sediul în București, Bdul. Regina Maria, nr.1, sector 4, a sesizat faptul că autori necunoscuti în data de 01.05.2020 au schimbat pe Google Maps denumirea geografică a locației Catedrala Mânturii Neamului în Catedrala Prostirii Neamului, indicând locația geografică la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, aflată la 200 vest faţă de edificiul Catedralei, fapt ce a stârnit numeroase reacţii pe reţelele de socializare, cât şi în presă”, arată judecătorul de la Tribunalul București care a confirmat redeschiderea urmăririi penale, conform rejust.ro.

 

Cazul s-a redeschis deoarece procurorul ierarhic superior a apreciat că în cauză, nu au fost efectuate toate verificările necesare şi nu au fost administrate toate probele utile stabilirii unei situaţii de fapt clare şi a împrejurărilor concrete în care au fost săvârşită presupusa infracţiune de alterare a integrităţii datelor informatice.

 

Totodată, a mai stabilit că se impune completarea probatoriului: audiere de martori, efectuarea de verificări în vederea identificării şi audierii persoanei responsabile de faptele reclamate, orice alte verificări şi investigaţii în vederea clarificării şi stabilirii complete a situaţiei de fapt în vederea emiterii unei soluţii legale şi temeinice.

 

Sursa:newsonline.ro

sursa foto www.hotnews.ro