S-a modificat legea. La vânzarea imobilelor, impozitul se va calcula la nivelul valorii de piață, chiar dacă părțile se înțeleg pentru o sumă inferioară

Data publicare: Miercuri, 01 Decembrie, 2021 Total: 1250 accesari

S-a modificat legea. La vânzarea imobilelor, impozitul se va calcula la nivelul valorii de piață, chiar dacă părțile se înțeleg pentru o sumă inferioară

În situația în care se vând case și terenuri pe o sumă mai mică decât valoarea minimă de piață, impozitul datorat statului se va calcula la nivelul valorii de piață, prevede un proiect adoptat joi de Camera Deputaților. În momentul de față, Codul fiscal prevede că impozitul se calculează la valoarea declarată de vânzător și de cumpărător, chiar dacă aceasta este sub valoarea pieței.

Proiectul de lege a trecut de Senat în octombrie 2021 și recent a primit și votul decisiv al Camerei Deputaților, astfel că va merge acum la promulgarea prin decret prezidențial.

În esență, autoritățile vor să evite situațiile în care la stat ajunge un impozit mai mic decât ar trebui, atunci când părțile se pun de acord, la vânzarea unei case sau a unui teren, asupra unui preț mai mic decât cel al pieței.

„Impozitul (...) se calculează la valoarea declarată de părți în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici cu experți evaluatori autorizați în condițiile legii, impozitul se calculează la nivelul valorii stabilite prin studiul de piață, scrie în proiect.

„Calcularea impozitului la nivelul valorii stabilite prin studiul de piață creează o mai bună administrare a acestui tip de impozit de către organul fiscal, ducând și la eliminarea procedurilor birocratice instituite prin transmiterea de notificări în cazul tranzacțiilor a căror valoare declarată de părți este sub valoarea studiului de piață. De asemenea, crește și valoarea impozitelor din veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate, motivează parlamentarii.

În cazul în care valoarea agreată de părți este sub cea a pieței, onorariul notarului se stabilește deja prin raportare la valoarea minimă de piață.

În prezent, conform articolului 111 din Codul fiscal, atunci când se transferă dreptul de proprietate asupra construcțiilor și a terenurilor aferente, precum și asupra terenurilor fără construcții, persoanele datorează un impozit la stat.

În mod normal, acesta este de 3% din venitul impozabil. Însă venitul impozabil se stabilește prin scăderea din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 de lei. Cu alte cuvinte, dacă o casă sau un teren valoarează maximum 450.000 de lei, nu se plătește impozit la stat.

Totodată, este important de știut că, dacă dreptul de proprietate se transmite prin moștenire, impozitul de 3% nu se aplică. Prin excepție, se aplică un impozit de 1% din valoarea masei succesorale dacă succesiunea este dezbătută și finalizată după mai mult de doi ani de la data decesului persoanei care deținea imobilele. În acest caz, impozitul e plătit de moștenitori.

Proiectul de lege se va aplica doar dacă este promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

 

Sursa:avocatnet.ro