Ortodocșii din România îl prăznuiesc azi pe Sfântul Andrei. Tradiții și obiceiuri: Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine

Data publicare: Marti, 30 Noiembrie, 2021 Total: 742 accesari

Ortodocșii din România îl prăznuiesc azi pe Sfântul Andrei. Tradiții și obiceiuri: Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine

Sfântul Andrei este prăznuit pe 30 noiembrie 2021 și sunt câteva tradiții și obiceiuri pe care este bine să le respecți.

 

Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul României și cel care a propovăduit Evanghelia pe teritoriul geto-dac. Din acest motiv se spune că el este cel care a creștinat poporul român.

 

Este numit și „Cel dintâi chemat” întrucât el a fost cel care a răspuns primul chemării lui Iisus Hristos la apostolat.

 

Sfântul Apostol Andrei este prăznuit anual în ziua de 30 noiembrie, fiind o sărbătoare cu cruce roșie. Este una dintre cele mai importante sărbători creștin-ortodoxe din România, iar credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri.

 

Noaptea de 29 spre 30 noiembrie este considerată echivalentul Halloween-ului la noi în țară. Se spune că în această noapte spiritele morților revin la viață. Spiritele rele aduc necazuri și boli, iar credincioșii trebuie să se protejeze de ele.

 

Tradiția spune că trebuie să ungem cu usturoi pragurile încăperilor pentru a alunga spiritele rele. În unele zone, gospodinele atârnă cununi de usturoi sau ung porţile, uşile, geamurile și cotețele animalelor cu usturoi.

 

Se împrăștie pâine în afara casei, în curte și grădină pentru a potoli foamea sufletelor rătăcite sau strigoilor. Animalelor din gospodărie li se pune busuioc sfințit în hrană și agheasmă în apă.

 

O altă superstiție spune că trebuie descântate droburile de sare și se îngroapă sub grajdurile animalelor. Acestea vor fi scoase la suprafață de Sfântul Gheorghe, prăznuit pe 23 aprilie, care va hrăni necuvântătoarele pentru a le proteja de spiritele rele.

 

Un obicei cunoscut și practicat de multe femei în această noaptea este punerea busuiocului sub pernă pentru aflarea ursitului. Fetele își pun sub pernă busuioc sfințit, iar chipul bărbatului cu care se vor căsători le va apărea în vis în acea noapte.

 

În unele regiuni se practică și un alt obicei pentru ca fetele să-și vadă ursitul. Se spune că femeia trebuie să stea goală între două oglinzi, ținând o lumânare în mână, pentru a vedea chipul bărbatului sortit.

 

Una dintre cele mai cunoscute tradiții este aceea legată de anunțarea prosperității în anul următor. Grâul se pune la încolțit în vase mici și, în funcție de cum încolțește până la Anul Nou, așa va fi și următorul.

 

Un grâu sănătos și înalt semnifică un an prosper, dar și sănătate și reușite. Grâul bogat anunță un pământ rodnic, în timp ce grâul scurt și uscat anunță un an sărac în recolte.

 

În noaptea de Sfântul Andrei, oamenii aduc în case crenguțe de vișin. Acestea vor fi puse în apă, iar dacă înfloresc până la Crăciun, anul va fi bogat.

 

Vremea din noaptea Sfântului Andrei ne spune cum va fi iarna. Dacă cerul este senin, atunci iarna va fi blândă. Dacă cerul va fi întunecat cu Lună Plină și va ploua sau va ninge, atunci iarna va fi grea.

 

Nu se mătură casa în noaptea de Sfântul Andrei. Se spune că lupii îți vor mânca vitele dacă faci asta. De asemenea, nu se lucrează în ziua sau în noaptea de Sfântul Andrei pentru a ne feri de boli și pericole.

 

Nu se spală, nu se coase, iar femeile nu se pot pieptăna, altfel le va merge rău în anul care vine. Nu se face pomană în ziua de 30 noiembrie.

 

Se crede că în noaptea de Sfântul Andrei lupii pot să vorbească, dar oamenii nu trebuie să-i audă, altfel se vor transforma în vârcolaci.

 

Ziua de Sfântul Andrei marchează începutul sezonului sărbătorilor de iarnă. Urmează Sfântul Nicolae (6 decembrie), după care sezonul se va încheia cu Boboteaza (6 ianuarie).

 

Sursa:Fanatik.ro

Foto:Fanatik