Undă verde în UE pentru vaccinarea anti-COVID a copiilor între 5 și 11 ani. Când începe campania în România

Data publicare: Joi, 25 Noiembrie, 2021 Total: 1481 accesari

Undă verde în UE pentru vaccinarea anti-COVID a copiilor între 5 și 11 ani. Când începe campania în România

Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat, joi, utilizarea vaccinului anti-COVID de la Pfizer pentru copii cu vârste între 5 și 11 ani, anunță Reuters. În România, imunizarea copiilor din această categorie de vârstă ar putea începe în luna decembrie, dar data urmează să fie stabilită, căci depinde de livrările UE.

„Beneficiile Comirnaty la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani depășesc riscurile, în special la cei cu afecțiuni care cresc riscul de COVID-19 sever”, a transmis EMA, joi, după ce a autorizat, cum era așteptat, folosirea serului de la Pfizer la copii. Anterior, Pfizer anunțase că serul său are o eficacitate de 90,7% împotriva coronavirusului la această categorie de vârstă.

Există o diferență: vaccinul va fi administrate în doze mai mici, tot două, dar de câte 10 micrograme. Rapelul va fi făcut tot după 21 de zile.

Data de la care țările UE nu este încă cunoscută, căci ține de livrările făcute de companie, având în vedere că dozele mai mici vor începe să fie livrate abia pe 20 decembrie, după cum a anunțat recent ministrul german al sănătății, Jens Spahn.

Acum, după autorizarea EMA, urmează și cea din partea Comisiei Europene, ceea ce este doar o formalitate, căci executivul UE urmează recomandările Agenției Medicamentului. Astfel, UE se alătură unui număr tot mai mare de țări, inclusiv Statele Unite, Canada, Israel, China. și Arabia Saudită, care au aprobat vaccinurile pentru copiii din grupa de vârstă 5-11 ani și mai mici.

România face deja pregătiri pentru campania de imunizare a copiilor. Medicul Valeriu Gheorghiţă, șeful Comitetului Național pentru vaccinare, a anunţat marţi că au fost identificate circa 45 de cabinete de vaccinare în unităţile sanitare şi alte 135 în centrele unde se foloseşte vaccin Pfizer.


Sursa foto: digi24.ro