România nu-și ascultă copiii. Jumătate dintre ei nu sunt implicați în luarea deciziilor care îi afectează

Data publicare: Joi, 18 Noiembrie, 2021 Total: 3735 accesari

România nu-și ascultă copiii. Jumătate dintre ei nu sunt implicați în luarea deciziilor care îi afectează

Mai mult de jumătate (54%) dintre copiii din țara noastră declară că nu au fost consultați nici măcar o dată cu privire la deciziile luate în timpul pandemiei cu privire la educaţie, cum ar fi cele referitoare la şcoala online, vacanțe și contextul educaţional.

 

Unul din doi copii nu este implicat în luarea unei decizii și doar 2% dintre copii au fost consultaţi în ultimul an de către autorităţile publice locale.

 

Acestea sunt cele mai importante concluzii ale sondajului „Realitatea din România cu privire la implicarea copiilor în luarea deciziilor, realizat de World Vision în luna noiembrie. Peste 80% dintre respondenţi au fost copii din mediul rural.

 

Chiar şi atunci când sunt consultaţi, doar o treime dintre copii spun că că ideile lor sunt preluate şi aplicate, însă mai bine de 30% afirmă că ideile fie nu le sunt ascultate, fie nu sunt aplicate.

 

Conform răspunsurilor date de copii, autorităţile publice locale îi consultă extrem de rar: doar 2% dintre cei chestionați au răspuns că au fost consultați în ultimele 12 luni de către autoritățile publice locale (cum ar fi primăria). Când sunt luate decizii care îi vizează în cadrul școlii, 70% dintre copii declară că sunt consultați de către diriginte și doar 14% de managementul școlar. Copiii sunt cel mai frecvent consultați de către membrii familiei, profesori și reprezentanți ai ONG-urilor/ voluntarii din comunitate, arată rezultatele studiului.

 

Sondajul mai arată că mai bine de jumătate dintre copii (55%) se declară dezamăgiți atunci când nu sunt consultați cu privire la deciziile care îi privesc în mod direct. Mai bine de un sfert dintre ei (27%) au devenit chiar indiferenţi cu privire la participarea la luarea deciziilor. Ei nu au avut de-a lungul anilor contexte în care să fie încurajaţi să-şi exprime ideile, iar încrederea în propriile opinii şi decizii nu a fost construită în şcoală şi nici promovată de autorităţile locale. În acest context, programele care le sunt destinate, cum ar fi ”Garanția pentru copii” găsesc cu greu ecou: 96% din respondenți nu au auzit de această platformă europeană.

 

În România, care sărbătorește pe 20 noiembrie Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor, mai sunt de făcut destui pași pentru implementarea prevederilor Convenţiei cu privire la drepturile copilului, deși se află printre cele 27 statele care au ratificat-o.

 

Sursa:wall-street.ro