Asociațiile de locatari care nu se constituie în asociații de proprietari riscă amenzi de până la 1.000 de lei

Data publicare: Miercuri, 17 Noiembrie, 2021 Total: 919 accesari

Asociațiile de locatari care nu se constituie în asociații de proprietari riscă amenzi de până la 1.000 de lei

Prin activitățile desfășurate în teren în cursul anului 2021, polițiștii locali din cadrul Biroului Evidența Persoanelor au identificat în municipiul Arad, până în prezent, 35 asociații de locatari care nu s-au constituit în asociații de proprietari în conformitate cu prevederilor Legii 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor.

 

Începând cu luna noiembrie a.c., deținătorii apartamentelor din imobilele respective sunt notificați asupra faptului că au depășit termenul legal de 12 luni pentru acest demers. Înființarea, organizarea și funcționarea unei asociații de proprietari este obligatorie la condominiile cu minim trei apartamente și la condominiile cu locuințe aflate în proprietatea a cel puțin trei persoane fizice/juridice.

 

Organele obligatorii care trebuie constituite în cadrul asociației sunt: adunarea generală, președintele și cenzorul. La asociațiile de proprietari din condominiile cu mai mult de zece unități de proprietate imobiliară sunt obligatorii adunarea generală, comitetul executiv, președintele, cenzorul sau comisia de cenzori. La asociațiile de proprietari din condominiile cu maxim zece unități de proprietate imobiliară, președintele asociației de proprietari poate fi și administrator.

 

Consecința neluării măsurilor de organizare și funcționare cu privire la administrarea și gestionarea proprietății comune este răspunderea juridică a tuturor proprietarilor.

 

Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 200 la 1.000 lei, acordată de către primari sau de către împuterniciții acestora ori de către Poliția Locală.

 

Ca și în cazul altor deficiențe înregistrate în ceea ce privește constituirea ori funcționarea asociațiilor de proprietari din Municipiul Arad, Primăria Arad, prin intermediul Direcției Generale Poliția Locală procedează inițial la notificarea formei de asociere a locatarilor/proprietarilor.

 

Până în prezent, sancțiunea amenzii a avut doar un caracter excepțional, la contravenții precum absența contului unic, inexistența unor organe obligatorii autorizate ale asociației etc.

 

După finalizarea acestei campanii de notificare a asociațiilor și de emitere a comunicatelor privind problemele întâlnite cel mai frecvent, se va proceda la aplicarea amenzilor prevăzute în Legea 196/2018.