Testele pe bază de salivă n-au ajuns încă în școli. Când vor ajunge tot degeaba. Instrucțiunea dată de Ministerul Sănătății privind testarea elevilor nu poate fi implementată real în școli

Data publicare: Marti, 16 Noiembrie, 2021 Total: 1071 accesari

Testele pe bază de salivă n-au ajuns încă în școli. Când vor ajunge tot degeaba. Instrucțiunea dată de Ministerul Sănătății privind testarea elevilor nu poate fi implementată real în școli

Instrucțiunea dată de Ministerul Sănătății care prevede aplicarea testelor pe bază de salivă elevilor „nu poate fi implementată real în școli”, anunță ministrul Educației. Acesta a intervenit la Antena 3 și a explicat că „procedura este inaplicabilă” dacă în școală există doar un cadru medical sau nu există niciun cadru medical.

 

„Eu sunt dator să le spun celor care au emis această instrucțiune că acest lucru nu poate fi implementat real în școli. Atunci când ai 50 de clase, când ai un singur cadru medical sau niciun cadru medical, procedura este inaplicabilă. Și asta este datoria Ministerul Educației să aducă la cunoștința celor care au emis această instrucțiune”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

 

Întrebat cine va face aceste teste, după ce profesorii s-au exprimat împotrivă, potrivit sondajelor sindicatelor, Cîmpeanu a spus, indirect, că procedura blochează procesul didactic.

 

„Eu sunt convins că există foarte mulți colegi, cei mai mulți colegi sunt de acord să sprijine procesul de testare în interesul elevilor. Sunt și alții care nu vor fi de acord, cu siguranță. Dar ideea principală este să avem o procedură care să contribuie la starea de sănătate în școli, în interesul elevilor și profesorilor și care să nu blocheze, dacă se poate, procesul didactic”, a spus ministrul.

 

Procedura presupune, printre altele, ca elevii care urmează să fie testați să nu mănânce sau să nu bea nimic cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului. Testarea trebuie să se facă în zilele de luni și joi, înaintea începerii orelor de curs, prevede procedura.

 

Testele folosite și recipientele lor sunt „considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios” și vor fi colectate printr-o procedură specială specificată într-un ordin din 2012 pentru colectarea deșeurilor medicale.

 

Sindicatele din Educație cer ca testele să fie făcute de părinți.

 

Sursa:edupedu.ro

Foto:gov.ro