Alianța pentru Turism cere acordarea voucherelor de vacanță pentru cel puțin 5 ani

Data publicare: Marti, 16 Noiembrie, 2021 Total: 2720 accesari

Alianța pentru Turism cere acordarea voucherelor de vacanță pentru cel puțin 5 ani

Alianța pentru Turism (APT), alături de celelalte organizații sindicale și patronale, salută anunțul public privind reintroducerea voucherelor pentru toate categoriile de angajați începând cu 2022 si propun guvernului o formulă îmbunătățită.

 

Alianța pentru Turism (APT) solicită reintroducerea urgentă a voucherelor de vacanță și apreciază discuțiile din mediul politic referitoare la această posibilitate

 

Alianța pentru Turism recomandă legiferarea acordării voucherelor de vacanță pentru o perioadă mai lungă, de minimum 5 ani.

 

În prezent, Alianța pentru Turism a finalizat un proiect care urmărește să împrospăteze conceptul voucherelor de vacanță, îndreptând focusul pe angajații din mediul privat. Obiectivul APT este acela ca, pe lângă angajații bugetari, două milioane de angajați din mediul privat să beneficieze de această facilitate.

 

De asemenea, poate fi folosit modelul polonez, de sprijinire a copiilor, minimum 25% din suma primită de adult urmând să revină și celor sub 18 ani.

 

APT sugerează o contribuție dublă stat-angajator, care poate avea un aport cu sume egale pentru acordarea voucherelor de vacanță. Este preferabil un ajutor mai mic (nu neapărat 6 salarii minime), dar acordat mai multor angajați.

 

În condițiile actualei crize severe de personal, voucherele de vacanță reprezintă un factor de motivare puternic pentru angajații din domeniul public și privat.

 

De asemenea, voucherele de vacanță au contribuit esențial la îmbunătățirea fiscalizării sectorului turistic, prin creșterea accelerată a numărului de structuri turistice clasificate, garantând colectarea de taxe și impozite la bugetul public.

 

Investițiile stimulate de proiectul vouchere de vacanță au însemnat atât edificarea de noi unități de cazare, cât și modernizarea unora rămase într-o stare necorespunzătoare de zeci de ani, apariția de centre de sănătate de 4 și 5 stele în stațiuni balneare, dar și construirea de piscine, centre spa, restaurante moderne și alte facilități orientate spre turism sustenabil și management digitalizat.

 

Un alt beneficiu important al voucherelor de vacanță este acela că acestea pot sprijini esențial comunitățile locale. Rezultatul va determina dezvoltarea turismului sustenabil în particular și a economiei locale în general, ca urmare a generării creșterii activității în sectoare conexe.

Voucherele de vacanță pot fi utilizate doar pentru servicii turistice în România, stimulând dezvoltarea turismului intern și sprijinind balanța de plăți a României. Firește, acordarea acestora implică facilități fiscale pentru angajatori. Voucherele sunt incluse într-un sistem electronic, iar plățile sunt simple, rapide și în siguranță, la POS sau online.

 

Și alte țări europene, precum Franța, Ungaria, Lituania și Cehia au astfel de stimulente. O mențiune în plus o constituie Polonia, cu un sistem care oferă stimulente pentru copii, până la 18 ani.

 
sursa:wall-street.ro