România, în topul inflației din UE. Cartofii, fasolea și curentul, în topul scumpirilor

Data publicare: Joi, 11 Noiembrie, 2021 Total: 1574 accesari

România, în topul inflației din UE. Cartofii, fasolea și curentul, în topul scumpirilor

România a ajuns pe locul al doilea în Uniunea Europeană la capitolul scumpiri, după ce rata inflației a atins un nivel enorm, de 7,94%, cu doar 0,06% în spatele Lituaniei.

 

Creșterea record a inflației, la un nivel nemaiatins din 2008, a depășit chiar și așteptările deja pesimiste ale pe economiștilor din bănci, în vreme ce oficialii BNR au făcut declarații ce pot fi considerate cel puțin surprinzătoare, potrivit cărora doar câteva produse, precum cartofii sau fasolea, au dat peste cap rata medie a inflației.

 

Indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut puternic în România, cu 1,8% de la lună la lună în octombrie, ducând inflația la 7,9%, ceea ce a însemnat depășirea cu mult a așteptărilor analiștilor, care dădeau o cifră de de 7,28%, potrivit unui sondaj Bloomberg în rândul economiștilor din marile bănci.

 

„Prețul la gaz a crescut cu 21,3% (octombrie 2021 vs. octombrie 2020), mult peste așteptări, ceea ce a dus la o eroare de 0,4% a prognozei noastre, restul diferenței (n.red. dintre prognoza BCR și datele oficiale INS) fiind pusă pe seama scumpirii anumitor produse alimentare”, menționează Ciprian Dascălu, Economist-șef al BCR, într-o notă direcționată investitorilor.

 

Evoluția a fost generată de o creștere amplă pe segmente principale ale economiei în luna octombrie: prețurile la alimente au crescut cu 1,1% față de luna precedentă și cu 5,3% de la an la an, din cauza produselor cu costuri volatile: legumele s-au scumpit cu 3,2% în comparație cu luna anterioară, în special cartofii (+9%), ouăle (+3,6%), precum și uleiul și grăsimile (+2,3%), cerealele și produsele de panificație (+1,4%).

 

Prețurile la produsele non-alimentare au urcat și ele cu 2,8% de la lună la lună în octombrie, cu o creștere de două cifre (11,4%) față de 2020. Această evoluție este pusă pe seama produselor principale, după ce prețul gazelor naturale a crescut cu 21,2% în comparație cu luna septembrie a acestui an, iar combustibilii cu 6,5%.

 

Serviciile s-au scumpit și ele față de luna anterioară, cu 0,4% pe o bază largă, mai ales în domeniul asistenței medicale, aprovizionării cu apă și sistemelor de canalizare (+0,8%) și chiriilor (+0,6%).

 

Sursa:wall-street.ro