Românii ar putea să primească bani de la stat pentru maşinile mai vechi de 15 ani

Data publicare: Miercuri, 10 Noiembrie, 2021 Total: 1131 accesari

Românii ar putea să primească bani de la stat pentru maşinile mai vechi de 15 ani

Românii ar putea să primească bani de la stat dacă își predau mașinile vechi, dacă se angajează că nu vor mai cumpăra automobile la fel de vechi, sună propunerea ministrului Mediului, Barna Tanczos.

 

Statul român ar trebui să susţină cu o anumită sumă de bani predarea maşinilor mai vechi de 15 ani, iar în paralel beneficiarii să se angajeze că nu vor mai cumpăra şi nu vor mai înmatricula autovehicule la fel de vechi şi că vor folosi sumele respective, dacă doresc, să cumpere maşini noi mai puţin poluante, consideră ministrul interimar al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

 

În PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, n.r.), România s-a angajat să reducă numărul maşinilor mai bătrâne de 15 ani. Până când nu vom avea un guvern care să-şi asume această decizie ar fi prematur, în calitate de ministru interimar, să dau eu soluţia. Propunerea mea este aceeaşi pe care am spus-o de mai multe ori. Statul să vină să susţină predarea acestor maşini mai vechi de 15 ani cu o anumită sumă de bani. În paralel, să facem posibilă majorarea taxelor locale în cazul maşinilor vechi şi poluante, astfel încât să nu existe nu doar coerciţia, ci şi un sprijin real din partea statului român şi un angajament din partea celor care predau aceste maşini vechi că nu vor mai cumpăra şi nu vor mai înmatricula vehicule mai vechi de 15 ani şi vor folosi sumele respective, dacă doresc, să cumpere maşini mai puţin poluante, noi”, a spus ministul într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

 

Ca răspuns la această propunere, beneficiarii ar urma să se angajeze că nu vor mai cumpăra autovehicule second-hand şi că vor folosi sumele de bani primite din partea autorităților pentru a-și achiziționa autovehicule noi mai puţin poluante.

În același timp, ministrul Tanczos Barna s-a referit și la taxele locale care, în opinia sa, ar trebui majorate în cazul cetățenilor români care dețin mașini foarte vechi al căror nivel de emisii de dioxid de carbon este foarte ridicat.

„În paralel, să facem posibilă majorarea taxelor locale în cazul maşinilor vechi şi poluante, astfel încât să nu existe nu doar coerciţia, ci şi un sprijin real din partea statului român şi un angajament din partea celor care predau aceste maşini vechi că nu vor mai cumpăra şi nu vor mai înmatricula vehicule mai vechi de 15 ani şi vor folosi sumele respective, dacă doresc, să cumpere maşini mai puţin poluante, noi”, a spus oficialul român.

 

De la 1 februarie 2017, taxa auto a fost eliminată, iar toţi cei care plătiseră o sumă la înmatricularea autovehiculelor şi-au primit banii înapoi de la stat.