Costa Rica este prima țară din lume care face vaccinul împotriva COVID-19 obligatoriu pentru copii de peste 5 ani

Data publicare: Sambata, 06 Noiembrie, 2021 Total: 952 accesari

Costa Rica este prima țară din lume care face vaccinul împotriva COVID-19 obligatoriu pentru copii de peste 5 ani

Costa Rica a introdus vaccinul împotriva COVID-19 în lista de bază a vaccinurilor copilăriei impuse prin lege, potrivit unor oficiali din domeniul sănătății.

 

Statul din America Centrală devine astfel prima țară care impune vaccinarea copiilor, dar modelul ar putea fi preluat rapid de alte state, relatează BBC.

 

La începutul acestei săptămâni, autoritățile americane de reglementare în domeniul sănătății au aprobat administrarea vaccinului produs de Pfizer/BioNTech pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani.

 

Costa Rica are încheiat un contract cu compania americană pentru achiziționarea de doze care să permită începerea campaniei de imunizare în martie 2022. Acordul prevede furnizarea a 3,5 milioane de doze, dintre care 1,5 milioane vor fi rezervate celor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

 

Vaccinul Pfizer pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani a primit vot favorabil, în proporție covârșitoare, marți, într-o comisie-cheie a experților din cadrul FDA, agenția americană care reglementează vânzarea medicamentelor. Cu aprobarea comitetului, vaccinul Pfizer-BioNTech ar putea deveni primul vaccin care va fi autorizat în SUA pentru copiii mai mici de 11 ani.

 

Potrivit producătorului, serul a arătat o eficacitate de 90,7% împotriva coronavirusului într-un studiu clinic efectuat pe copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani. Cercetătorii nu au găsit efecte secundare grave. Deși cei mai mulți copii nu dezvoltă forme grave dacă se infectează, ei pot răspândi mai departe virusul, iar vaccinul ar putea rupe acest lanț al transmisibilității.

 

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a explicat că este de așteptat ca la jumătatea lunii decembrie și Agenția Europeană a Medicamentului „să facă recomandarea de autorizare pentru grupa de vârsta 5-11 ani cu vaccinul Pfizer/BioNTech”, urmând ca România să acționeze în consencință.

 

Sursa:libertatea.ro