Speranțe uriașe pentru tratarea covid-19. Marea Britanie este prima țară din lume care autorizează Molnupiravir, primul medicament creat 100% pentru tratarea COVID-19

Data publicare: Vineri, 05 Noiembrie, 2021 Total: 1363 accesari

Speranțe uriașe pentru tratarea covid-19. Marea Britanie este prima țară din lume care autorizează Molnupiravir, primul medicament creat 100% pentru tratarea COVID-19

Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor de Sănătate din Marea Britanie a autorizat joi, 4 noiembrie, Molnupiravir, primul antiviral din lume creat special pentru tratarea formelor ușoare și moderate de COVID-19 la adulții testați pozitiv cu SARS-CoV-2 și care au cel puțin un factor de risc pentru evoluția către o formă severă a bolii.

 

Molnupiravir, medicamentul produs de gigantul farma MSD (Merck Sharp & Dohme) ar putea fi primul medicament din lume aprobat pentru tratarea COVID-19, până în acest moment fiind folosite medicamente care aveau inițial altă indicație terapeutică și s-a constat, pe parcurs, eficiența lor în tratarea COVID.


Molnupiravir se află în acest moment în procedură de autorizare de urgență la Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

 

Odată administrat, Molnupiravir reduce capaciatatea virusului de a se replica. Administrarea medicamentului la câteva zile după un test pozitiv ar putea conduce la o reducere la jumătate a riscului spitalizării şi morţii, arată un studiu clinic.


Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor Medicale (MHRA) a acordat autorizația de punere pe piață în Marea Britanie pentru Molnupiravir (MK-4482, EIDD-2801), primul medicament antiviral oral autorizat pentru tratamentul formelor ușoare-moderate de COVID-19 la adulții care au test de diagnostic SARS-CoV-2 pozitiv și care au cel puțin un factor de risc pentru evoluția către o formă severă a bolii.


Anticipând rezultatele studiului clinic MOVe-OUT și a potențialului de autorizare de punere pe piață, MSD a investit deja la risc în producția de Molnupiravir și se așteaptă să producă peste 10 milioane de cure de terapie până la sfârșitul anului 2021 și cel puțin 20 de milioane de cure în 2022.


Molnupiravir (MK-4482/EIDD-2801) este o formă investigațională cu administrare orală a unui analog ribonucleozidic potent care inhibă replicarea SARS-CoV-2, agentul cauzal al COVID-19.


S-a demonstrat că Molnupiravir este activ în mai multe modele preclinice de SARS-CoV-2, inclusiv pentru profilaxie, tratament și prevenirea transmiterii. În plus, datele preclinice și clinice au arătat că Molnupiravir este activ împotriva celor mai comune variante SARS-CoV-2.

 

Sursa:hotnews.ro
foto:Profimedia Images