Un economist BNR a explicat de ce se mărește avansul minim pentru anumite credite ipotecare

Data publicare: Joi, 04 Noiembrie, 2021 Total: 960 accesari

Un economist BNR a explicat de ce se mărește avansul minim pentru anumite credite ipotecare

Conform proiectului de regulament publicat pe site-ul instituției în urmă cu câteva zile, BNR are în vedere să mărească avansul minim la creditele pentru achiziţia unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuinţă pentru folosinţă proprie şi permanentă/continuă a debitorului.

 

Noile avansuri minime vor fi de 25% la creditele în lei (de la 15%), 35% la creditele în euro și 50% la creditele în altă monedă străină.

 

Banca Națională dorește să protejeze piața imobiliară, care s-a reașezat pe un trend ascendent după întreruperile suferite în pandemie, prin proiectul legislativ de mărire a avansului minim la anumite credite ipotecare, care a fost anunțat recent, potrivit lui Florin Dragu, Șef de Serviciu la Direcția Stabilitate Financiară a BNR.

 

Măsura este preventivă, este una de natură să acționeze împotriva unor vulnerabilități pe acest segment. Din informațiile avute la dispoziție, BNR a observat că împrumuturile pentru acest segment (achiziția unui imobil nedestinat locuirii) sunt caracterizate de un nivel mai ridicat al ratei de neperformanță, a mai adăugat Florin Dragu.

 

Dacă înainte de declanșarea pandemiei ciclul pieței imobiliare se afla în creștere, criza sanitară a întrerupt această evoluție. Acum vedem din nou o dinamizare a pieței imobiliare și ne dorim ca ea să aibă o evoluție de o manieră sustenabilă”, a mai spus oficialul BNR.

 

Economistul a explicat, de asemenea, că acest proiect are o arie de aplicare restrânsă din anumite perspective, pentru că nu se referă la casele sau apartamentele cumpărate pentru locuire, ci la restul imobilelor (cele destinate vânzării sau folosirii în alte scopuri).

 

Dacă pentru împrumuturile cu scop de locuire există o rată a creditelor neperformante de 1,4%, această rată de neperformanță este substanțial mai mare la creditele vizate de măsura legislativă a BNR, de 4%, potrivit economistului Băncii Centrale.

 

BNR urmărește să crească atât reziliența debitorilor, cât și pe cea a creditorilor.

 

Măsura vizată prin noul proiect de reglementare vine în strânsă legătură cu măsura pe gradul de îndatorare, activă de la începutul anului 2019.

 

Sursa:wall-street.ro