Azi, 1 noiembrie, se sărbătorește Ziua Morților. Cele mai importante tradiții din această zi

Data publicare: Luni, 01 Noiembrie, 2021 Total: 772 accesari

Azi, 1 noiembrie, se sărbătorește Ziua Morților. Cele mai importante tradiții din această zi

Luna noiembrie începe cu o sărbătoare extrem de importantă pentru toți românii. În această zi sunt sărbătoriți cei plecați din această lume și este cunoscută și sub numele de Ziua morților, conform calendarului ortodox.

 

Ziua Morților este cunoscută și sub numele de Ziua tuturor Sfinţilor, Luminaţia sau Luminaţiile. Este sărbătorită în multe țări creștine și este dedicată special celor care au plecat din această lume, cu lumânare sau fără.

 

Se spune că, de Ziua Mortilor, porţile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar morţii vin să-i viziteze pe cei vii. În schimb, cei pe care i-au lăsat în urmă pe Pământ vin la ei la morminte și le aprind lumânări pentru a le lumina calea și a le arăta că nu i-au uitat, ci le duc mult dorul și au în suflet numai durere. Unii credincioşi ortodocşi sărbătoresc Ziua Mortilor în prima sâmbătă din luna noiembrie, dar în calendar este trecută pe 1.

 

În unele zone se organizează slujbe la biserică, unde gospodinele duc merinde pe care le-au pregătit atent. Mai apoi, acestea sunt sfințite și date de pomană celor sărmani, pentru sufletele adormiților. Se pun acolo fructe, carne, dulciuri și chiar colivă și vin.

 

Se spune că lumânările aprinse pe 1 noiembrie îi ajută pe cei plecaţi să găsească drumul spre odihna veşnică. În plus, lumina aceasta are o putere mare pentru cei răpuși mult prea repede, care au plecat pe întuneric.

 

Se mai spune că cei care uită de cei adormiți în această zi, vor fi bântuiți de sufletele acestora. Cel mai des, ei le apar în vis și le spun că sunt supărați pe ei sau le cer la schimb tot felul de lucruri, pentru a-i ierta.

 

De Ziua Morților se poate și glumi în cimitir, fiind singura zi în care se permite acest lucru. Se poate face acest lucru deoarece reîntâlnirea dintre morți și vii este motiv de bucurie. Se spune că cei dragi, care au murit, se bucură să vadă că ne simțim bine la mormintele lor.

 

Sursa:fresh24.ro
foto:covasna media