Mesaj al autorităţilor de sănătate din Arad: Evitați porumbeii sălbatici în această perioadă- există pericol de îmbolnăvire

Data publicare: Joi, 28 Octombrie, 2021 Total: 1550 accesari

Mesaj al autorităţilor de sănătate din Arad: Evitați porumbeii sălbatici în această perioadă- există pericol de îmbolnăvire

Autorităţile de sănătate publică din Arad cer oamenilor să evite contactul cu porumbeii sălbatici în această perioadă, după ce s-a observat că multe păsări stau la sol, aparent bolnave, iar altele au murit, existând pericol ca unele boli să se transmită şi la oameni.

 

Păsările sălbatice fac viroze sezoniere, multe mor sau zac fără vlagă prin parcuri, iar medicii spun că trebuie evitat contactul. Nu atingeți și nu mângâiați porumbeii bolnavi, pentru că afecțiunile virale se pot transmite la om.

Un porumbel filmat într-un parc din Arad nu are nicio reacție când o pisică se apropie de el, deși în mod normal ar fi zburat demult. E semn clar că pasărea este bolnavă, iar ca ea sunt sute de exemplare.

 

”La porumbei, unele din aceste viroze se pot transmite și la om, de aceea noi recomandăm, când vedem un porumbel bolnav și dorim să-l ajutăm, să ne luăm măsuri de protecție, mănuși, să ne spălăm pe mâini bine și să nu lăsăm copiii să se joace cu aceste exemplare, că se pot îmbolnăvi.” a declarant Cristian Boros, medic veterinar.

 

”Nu recomandăm contactul cu păsări moarte în special păsările care sunt vii și foarte cuminți în aceasta perioada și în special copiii care vor să se joace cu ele trebuie evitat contactul din punct de vedere a sănătății publice este posibil că aceste păsări să fie bolnave poate fi de natura infecțioasă sau virală.” A declarant Horia Timiș, directorul DSP Arad.