Parlamentarii PNL au votat pentru plafonarea și compensarea prețului curentului și gazelor

Data publicare: Miercuri, 27 Octombrie, 2021 Total: 910 accesari

Parlamentarii PNL au votat pentru plafonarea și compensarea prețului curentului și gazelor

Prețul curentului și gazului va fi ținut sub control, în urma legii votate astăzi în Parlament. Deputații PNL Sergiu Bîlcea și Glad Varga au anunțat că prețul curentului și al gazelor a fost plafonat, iar consumatorii vor fi protejați și prin compensarea facturilor.

„Am votat astăzi pentru aprobarea proiectului de lege pentru compensarea facturilor de energie, a cărui procedură parlamentară s-a derulat în sistem de urgenţă, având în vedere necesitatea  intrării în vigoare cât mai rapid a acestor măsuri. Se limitează astfel efectele creşterii preţurilor energiei asupra clienţilor casnici şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii, şcoli, creşe, spitale, culte, prin plafonarea preţului la energia electrică şi gazele naturale şi se stabileşte schema de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022” a declarat deputatul Glad Varga.

„Ordonanța de urgență a Guvernului a fost corectată și îmbunătățită în Parlament, în așa fel încât prețul energiei suportat de consumatori, persoane fizice, instituții, să fie suportabil. Diferența de tarif va fi suportată de la bugetul de stat. Prin aceste două măsuri, plafonare și compensare, aplicate simultan, consumatorii vor fi protejați și ajutați să depășească această iarnă cu prețuri mai mici la energie, sperăm comparabile cu cele din iarna trecută. Aceste măsuri se vor aplica de la 1 noiembrie, pe toată perioada iernii. Consider că era nevoie de această intervenție, prin care se corectează creșterea prețului generată de o situație internațională, într-o perioadă în care trebuie să facem față provocărilor pandemiei și ale crizei sociale pe care o produce”, a declarat deputatul PNL Sergiu Bîlcea.

De aceste măsuri vor beneficia și Unitățile Administrativ Terotoriale(UAT) care la rândul lor vor primi subvenții pentru acoperirea creșterii gigacaloriei.

„Pentru perioada noiembrie 2021 –  martie 2022, UAT-urile vor beneficia de o subvenţie pentru acoperirea creşterii gigacaloriei în proporţie de 50% din diferenţa rezultată între preţul de achiziţie a gazelor naturale şi preţul plafonat al gazelor naturale de 0,25 lei/kwh. De asemenea, pentru perioada noiembrie 2021 – aprilie 2022, Guvernul va aloca bugetelor centralelor electrice de cogenerare (termoficare) o sumă suplimentară de 50% din creșterea cheltuielilor cu achiziția de gaze naturale raportată la indicele prețurilor de consum la gaze naturale din luna iulie 2021” a mai adăugat deputatul Glad Varga