Zeci de mii de locuitori ai județului Arad vor beneficia de alimentarea cu gaz metan în viitorul apropiat

Data publicare: Miercuri, 27 Octombrie, 2021 Total: 1109 accesari

Zeci de mii de locuitori ai județului Arad vor beneficia de alimentarea cu gaz metan în viitorul apropiat

Președintele CJ Arad, Iustin Cionca, face pe pagina sa de Facebook o retrospectivă a ceea ce s-a realizat în ultimele luni privind extinderea rețelei de gaz metan în județul Arad.

 

Rețeaua de gaz se va extinde cu sute de kilometri în următorii 2 – 3 ani și drept urmare vor beneficia de confortul alimentării cu gaz zeci de mii de locuitori ai județului.

 

Cu un an în urmă anunțam că o prioritate a următorilor ani o reprezintă extinderea rețelei de gaz în județul Arad. S-a muncit mult și în condițiile crizei sanitare, în această perioadă, și vă informez acum despre ce s-a realizat în domeniul acesta în ultimele luni.

 

CERMEI

 

Rețeaua de gaz din Cermei a fost pusă în funcțiune în această toamnă! Ea presupune o extindere de 14 km a conductei ce leagă Cermeiul de stația de gaz de la Șicula. Primele gospodării au fost deja branșate și am primit informația că au fost puse în funcțiune și primele centrale termice pe gaz la Cermei, ceea ce elimină disconfortul încălzirii pe bază de lemne sau peleți.

 

FRUMUȘENI

 

Miercuri, 18 august, a fost semnat contractul pentru realizarea acestei investiţii, iar compania Gaz Vest SA a concesionat pentru o perioadă de 49 de ani serviciul de distribuţie a gazului metan, urmând ca Primăria Frumuşeni să încaseze o redevenţă anuală de 5 la sută din valoarea tarifului de distribuţie. Lucrările vor demara în acest an, iar lungimea totală a reţelei va fi de 34,4 kilometri. Valoarea acestora va fi de peste 5,2 milioane de lei, urmând ca primăria să aloce 4,2 milioane de lei, iar firma de distribuţie un milion de lei. Reţeaua de gaz, la care se va adăuga şi o staţie de reglare-măsurare-predare, va fi finalizată anul viitor. Există posibilitatea de extindere a conductei pentru a alimenta cu gaz și comunele Zăbrani și Șagu.

 

SOCODOR-GRĂNICERI-PILU

 

Anul acesta a fost semnat primul proiect european din România pentru finanțarea extinderii rețelei de gaz prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Beneficiare sunt trei comune arădene: Socodor, Grăniceri și Pilu. Aprox. 8.5 milioane de euro de la Uniunea Europeană vor fi folosite pentru alimentarea cu gaze naturale a locuințelor și clădirilor publice din cele trei comune arădene. Rețeaua de distribuție a gazelor naturale de medie presiune va avea o lungime de aproape 99 de kilometri, urmând să se realizeze un număr de aproape 2.200 de racorduri individuale la locuințe și clădiri publice în cele trei comune arădene.

 

Studiul de fezabilitate întocmit în 2020 arată că în Socodor sunt 750 de gospodării, 8 obiective social-culturale și 11 societăți comerciale care s-ar putea racorda la viitorul sistem de distribuție a gazelor naturale, în Grăniceri sunt 750 de gospodării, 11 obiective social-culturale și 5 societăți comerciale, iar în Pilu sunt 650 de gospodării, 26 de obiective social-culturale și 17 societăți comerciale care ar putea beneficia de investiție.

 

SEBIȘ

 

Un proiect major de extindere a rețelei de gaz în orașul Sebiș și în comunele Bocsig, Beliu și Bârsa a fost discutat la Consiliul Județean Arad. Am avut o întâlnire cu primarii Cristian Feieș (Sebiș), Emanuel Horhat (Beliu), Teodora Abrudean (Bocsig), respectiv Avram Ciev (Bârsa) și reprezentantul firmei Gaz Vest, Liviu ILIEVICI. Se lucrează la actualizarea studiilor de fezabilitate. În situația în care vor obține finanțarea necesară, aceste localități vor putea avea gaz până în anul 2024.

 

ȘICULA, GURBA, CHERELUȘ

 

Se realizează deja probele pe rețea, iar în această toamnă vor fi branșați. Ne dorim ca la Gurba școala primară să fie prima branșată, iar copiii vor avea căldură din luna noiembrie!

 

ZĂBRANI

 

A început realizarea Studiului de fezabilitate, care va arăta valoarea proiectului. În anul 2023-2024, în funcție de avize, vă putea porni gazul și acolo.

 

SÂNTANA

 

La sfârșitul verii au început primele branșări și pe străzile unde încă nu a existat extindere, inclusiv în cartierul pentru tineri. Se avansează într-un ritm rapid cu extinderea rețelei.

 

Susțin în continuare că primăriile care au înțeles că o colaborare cu Consiliul Județean Arad este nu numai logică, ci și necesară pentru proiectele lor de dezvoltare, au o șansă suplimentară față de cele care acționează izolat. Sunt partenerul tuturor celor primarilor care caută soluții pentru creșterea comunităților lor, indiferent ce culoare politică ar avea!”, a postat pe pagina sa de Facebook, Iustin Cionca.