Consiliul Județean Arad partener în proiectul EU-BELONG având ca obiectiv integrarea migranților în regiunile europene

Data publicare: Luni, 25 Octombrie, 2021 Total: 962 accesari

Consiliul Județean Arad partener în proiectul EU-BELONG având ca obiectiv integrarea migranților în regiunile europene

Consiliul Județean Arad va fi partener într-un proiect finanțat din fonduri europene, având ca obiectiv integrarea migranților în regiunile europene. Proiectul, derulat sub denumirea EU-BELONG, va fi implementat sub directa coordinare a Adunarea Regiunilor Europene, în calitate de lider de proiect.

 

Este vorba despre proiectul O abordare interculturală a integrării migranților, ce a fost depus depus în februarie 2021 în cadrul Programului pentru azil, migrație și integrare 2014-2020 și recent aprobat spre finanțare.

 

Din parteneriatul propus fac parte 11 autorități regionale (11 regiuni din 8 țări): Catalonia, Navarra (Spania), Pomerania, Wielkopolska (Polonia), Emilia - Romagna (Italia), Donegal (Irlanda), Arad, Timis (România), Salzburg (Austria), Leipzig (Germania),Västra Götaland (Suedia). Aceștia vor participa la programe de consolidare a capacităților, își vor evalua contextele de integrare, își vor coproiecta propria strategie de integrare interculturală de 3 ani și o vor testa prin proiecte pilot.

 

Proiectul EU-BELONG se bazează pe experiența Adunării Regiunilor Europene și pe un parteneriat larg format din 11 regiuni, 1 partener tehnic (ICEI-Institutul Internațional de Cooperare Economică) și 33 de entități asociate (Consiliul Europei, Organizația Internațională pentru Migrație și părțile interesate locale/regionale).

 

Proiectul va începe în luna ianuarie 2022 și va avea o perioadă de implementare de 36 de luni.

 

Acesta derivă din cooperarea în cadrul Rețelei Regiunilor Interculturale și va fi implementat cu sprijinul Consiliului Europei. „Ne propunem să fim parte la procesul de elaborare a politicilor la nivel regional, oferind partenerilor și, prin intermediul acestora și altor regiuni interesate, metodologii și instrumente pentru a proiecta și a pune în aplicare strategii de integrare interculturală a noii veniți în comunitatea locală”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

 

Buget total estimat pentru județul Arad: 73,458.71 euro, suma cofinanțată de Consiliul Județean Arad fiind de 10% din totalul bugetului alocat: 7,345.87 euro.