Stadiul PUG în Comisia de Urbanism

Data publicare: Joi, 14 Octombrie, 2021 Total: 828 accesari

Stadiul PUG în Comisia de Urbanism

Consilierii locali ai USR vor verifica, în ședința specială a Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local Arad, stadiul elaborării noului Plan Urbanistic General al municipiului Arad.

 

Dorian Curcanu, Președintele Comisiei de Urbanism și consilier local USR: “Împreună cu colega mea Daniela Sabău, am convocat pentru joi, 14.10.2021 o ședință specială a Comisiei de Urbanism. Vrem să verificăm, împreună cu ceilalți colegi ai noștri, care este stadiului procesului de proiectare a noului Plan Urbanistic General (P.U.G.) al municipiului Arad.

 

Elaborarea noului P.U.G al Aradului este, după părerea noastră, îngrijorător de întârziată. Termenul de finalizare din contractul cu proiectantul este de 48 de luni, din care au trecut 12 luni fără ca noi să fi văzut sau primit vreo informare asupra mersului și stadiului proiectării.

Au trecut 16 ani de când vechiul PUG n-a mai fost actualizat. Lipsa unui Plan General actualizat crează nevoia intervențiilor urbanistice bazate pe Planuri Zonale (cine n-a auzit de “celebrele” PUZ - uri?), care sunt elaborate în etape succesive (de și mai “celebrii” lor proiectanți), etape care nu ar fi necesare dacă P.U.G - ul Aradului ar fi la nivelul anului 2021, nu lăsat intenționat la nivelul lui 2005.

 

Rezultatul a fost, până în prezent, cel scontat de administrația PNL: un sistem “închis” de elaborare a “celebrelor” P.U.Z. - uri, direcționat “la cine trebuie” pe criterii exclusiv politice, obiceiuri care, la capătul lanțului politico - administrativ, pun frână dezvoltării Aradului.”

 

Daniela Săbău, Vicepreședintele Comisie de Urbanism din Consiliul Local Arad, completează: “Organizăm ședința specială a comisiei pentru că dorim să vedem cum a evoluat viziunea pentru Arad a proiectantului și, mai ales, care este stadiul proiectării.

 

12 luni și nici un update nu poate fi mulțumitor pentru noi. Vrem să vedem un grafic de proiectare, vrem să vedem etape clare, vrem să stabilim timpul alocat fiecărei etape, vrem să clarificăm îndatoririle fiecărei părți contractante, plus multe alte detalii care să ne asigure că arădenii primesc ceea ce trebuie și la timp pentru banii lor.

 

După cum au mers lucrurile până acum, e clar că un nou P.U.G. e dorit și nu prea de administrația actuală a Aradului, în perfectă continuare a practicilor celei instalată în 2004. Lipsa unui P.U.G adaptat realității anului în care suntem va permite continuarea haosului din domeniul construcțiilor, spre disconfortul arădenilor. Așa cum stau lucrurile acum, majoritatea investitorilor care vor să construiască în Arad pot fi întârziați, cu elaborarea P.U.Z. - urilor, chiar și 2 ani de zile (au fost cazuri și de 5 ani). Ceea ce nu înseamnă decât descurajarea lor, lucru care-i îndreaptă către orașe administrate mai eficient. Orașe pe care majoritatea arădenilor le-au vizitat deja, suntem convinși, astfel că înțeleg despre ce vorbim.”

După ședință, consilierii de specialitate ai USR vor reveni cu stadiul și măsurile luate pentru finalizarea la termen și integral a contractului de elaborare a P.U.G. - ului.