Ungaria sare în ajutorul României în pandemie: va prelua 50 de pacienţi care au nevoie de terapie intensivă

Data publicare: Miercuri, 13 Octombrie, 2021 Total: 1559 accesari

Ungaria sare în ajutorul României în pandemie: va prelua 50 de pacienţi care au nevoie de terapie intensivă

Ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, a anunţat, miercuri,13 octombrie, că Ungaria va ajuta România în combaterea pandemiei.   Potrivit acestuia, în ultimele zile, Ungaria s-a aflat în contact permanent cu vicepremierul Hunor Kelemen şi cu ministrul sănătăţii, Attila Cseke, pentru a identifica modul în care Ungaria ar putea ajuta România în această situaţie extrem de dificilă. 

 

Ministrul a relatat că, până acum, Ungaria a trimis în România ventilatoare mecanice şi medicamente favipiravir, însă guvernul român a venit cu încă o solicitare: ca Ungaria să preia dintre pacienţii ATI, deoarece „în multe cazuri, capacitatea de tratare a bolnavilor în sistemul de sănătate românesc este la limită”.    

 

Ministrul a anunţat că s-a decis ca ajutorul solicitat să fie oferit, astfel că 50 de pacienţi ATI vor fi preluaţi de Ungaria, aceştia urmând să fie duşi la clinicile din Szeged şi Debrecen.   

 

Péter Szijjártó a menţionat că, în prezent, Ministerul Sănătăţii din România şi partea maghiară discută despre detaliile tehnice, printre care şi despre starea pacienţilor care vor putea fi transferaţi.

   

Se discută şi despre necesitatea traducerii de urgenţă a diagnosticelor medicale în limba maghiară, respectiv despre momentul în care va putea începe transferul pacienţilor, a mai explicat ministrul.   

 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că este greu de realizat transferul pacienţilor COVID în afara ţării, în special al celor de la Terapie Intensivă deoarece starea lor s-ar putea agrava pe drum.    

 

El a menţionat însă că există discuţii cu Ungaria pentru transferul unor pacienţi.

Sursa:adevărul.ro