Primul titlu național pe echipe din istorie pentru Arad adus de șahiștii de la Vados

Data publicare: Miercuri, 13 Octombrie, 2021 Total: 752 accesari

Primul titlu național pe echipe din istorie pentru Arad adus de șahiștii de la Vados

Superliga masculină pe echipe la șah, cea mai importantă competiție a șahului românesc, s-a terminat duminică la Mamaia cu victoria spectaculoasă a echipei Vados Arad, care aduce astfel primul titlu național pe echipe pentru șahul arădean din istorie.

 

Hotelul Ramada din Mamaia a fost gazda ediției din acest an a Superligii la care au luat parte cele mai bune 11 echipe din șahul românesc. S-a jucat la șase mese cu obligativitatea echipelor de a avea printre titulari minim 1 junior român și maxim 2 jucători străini, în sistem turneu, fiecare cu fiecare pe parcursul a 11 runde, cu două runde duble (două runde/zi), fiecare echipă având rundă liberă câte o rundă. Cu un lot mai valoros față de anii trecuți, echipa arădeană era cotată la start cu șansa a doua la titlu, după echipa campioană anul trecut, Medicina Timișoara, dar înaintea echipei campioane din 2019, Politehnica Iași.

 

Sorții au făcut ca echipa arădeană să aibă ”numărul unu” la start, ceea ce înseamnă că a avut liber in chiar prima rundă.

Marele derby cu campioana Medicina Timișoara (având la prima masă pe fostul campion european, marele maestru Dieter Nisipeanu care reprezintă acum Germania) avea să vină în runda a 6-a, insă jocul rezultatelor au găsit cele două echipe obligate să joace la câștig ca să păstreze șanse la titlu. La capătul unui meci tensionat, Vados a câștigat cu 3,5-2,5 prin victoria de pe masa 5 a fostului campion național, marele maestru Tiberiu Georgescu.

 

A fost un titlu decis practic in ultima secundă de joc la golaveraj, având un gol mai mult marcat, dacă e să facem o analogie cu fotbalul. O Superligă plină se suspans, de un dramatism total și care s-a terminat cu un rezultat istoric pentru șahul arădean.

 

Participarea la competiție a fost susținută financiar de Centrul Județean Cultural Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, International Alexander, Bioclinica si Chess Events SRL (magazinuldesah.ro).