România îndeplinește toate condițiile apariției unei noi mutații a virusului Sars CoV 2

Data publicare: Duminica, 10 Octombrie, 2021 Total: 1279 accesari

România îndeplinește toate condițiile apariției unei noi mutații a virusului Sars CoV 2

Trei specialiști în sănătate au declarat că există riscul ca în România coronavirusul să sufere o nouă mutație și să dezvolte o tulpină autohtonă, în condițiile unui număr ridicat de infectare într-o populație preponderent nevaccinată.


Declarațiile și analiza făcută de aceștia, se bazează pe mutațiile anterioare ale viruslui, vorbim aici de precedentele patru tulpini ale Coronavirusului înregistrate de la începutul pandemiei: Alpha, Beta, Gamma și Delta, care au apărut după ce virusul s-a răspândit necontrolat în mai multe țări.

 

„Cea mai mare teamă a mea este posibilitatea de a se dezvolta o tulpină autohtonă pe acest fond și s-o luăm de la capăt. (…) Asta ar fi cea mai mare tragedie care ar putea să se întâmple. Din păcate, suportăm cu toții consecințele lipsei de decizie”, a declarat medicul Gindrovel Dumitra, președintele grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei, citat de SpotMedia.

 

“Când ai un grad atât de mare de infectare îi oferi virusului numeroase oportunități pentru a se adapta și a evolua”, anunța Ryan McNamara, în februarie 2021  înainte de apariția tulpinii Delta, cercetător al Școlii de Medicină a Universității din North Carolina, pentru o emisiune a postului public de radio din SUA.

 

Medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a precizat și el, pentru Spotmedia, că „există posibilitatea de a apărea o variantă românească, dar asta ar fi un coșmar”. Specialistul a explicat că evoluția noilor variante a avut loc în țări cu o mare densitate a populației, condiții de sărăcie, cu restricții foarte puține sau conduse de lideri politici care nu credeau în existența virusului, precum Jair Bolsonaro în Brazilia.

„De exemplu, tulpina Beta, cea din Africa de Sud, a apărut într-o țară care are un segment mare din populație imunodeprimată din cauza efectelor epidemiei HIV-SIDA”, a declarat medicul Emilian Popovici.

 

Un al treilea specialist, Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie din România, a recunoscut că „teoretic există șansa apariției unei tulpini locale în contextul pandemic de astăzi”, dar a adăugat că e mai îngrijorat de un posibil colaps al sistemului sanitar decât de o astfel de evoluție a virusului. 

 

Având în vedere că la acest moment, țara noastră ocupă locul 3 în lume la numărul noi de decese a unor persoane infectate cu virusul Sars Cov2, după Rusia și Mexic, suntem sub medie într-un top mondial la vaccinare și pe penultimul loc în UE la procentul persoanelor vaccinate, răspândirea virusului în acest moment în țară este una din cele mai mari din Europa, iar în acest moment secțiile de terapie intensivă sunt pline până la refuz, zeci de persoane așteaptă eliberarea unui loc la ATI în condițiile în care nu mai există niciun pat liber, România îndeplinește toate condițiile apariției unei noi mutații a virusului care nu sțim în ce direcție va fi, cum va evolua și cât de eficient va mai fi vaccinul existent sau cât de eficienți vor fi anticorpii dezvoltați de cei care au trecut prin boală.

 

Sursa :spotmedia.ro