Actul sexual cu un minor sub 14 ani va fi considerat viol. Consimțământul minorului, irelevant

Data publicare: Joi, 07 Octombrie, 2021 Total: 991 accesari

Actul sexual cu un minor sub 14 ani va fi considerat viol. Consimțământul minorului, irelevant

Întreţinerea de raporturi sau acte sexuale cu un minor cu vârsta de până la 14 ani va constitui infracţiune de viol în formă agravată, prezumându-se, în mod implicit, că nu se poate discuta, într-o astfel de situație, despre exprimarea unui consimţământ valabil de către minorul respectiv, potrivit unei propuneri legislative înregistrate recent la Senat.

 

Mai exact, conform propunerii amintite, se vizează modificarea Codului Penal în sensul în care se propune incriminarea expresă, ca infracţiune de viol în formă agravată, a întreținerii unui raport sau act sexual cu un minor care nu a împlinit vârsta de 14 aniPedeapsa în acest sens ar urma să fie cuprinsă între 7 şi 12 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi.

 

În același timp, după cum se arată în expunerea de motive a propunerii, va fi necesară prevederea expresă că orice acte de penetrare vaginală sau anală fără drept, cu un minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani, constituie infracţiunea de viol. Sintagma “fără drept” ar avea rolul de a nu incrimina şi actele de acest fel comise în cadrul procedurilor medicale.

Limita de vârstă va fi astfel preluată, potrivit inițiatorilor acestei propuneri legislative, din incriminarea actuală a infracţiunii de act sexual cu un minor, iar pedeapsa va fi cea prevăzută în reglementarea actuală pentru infracţiunea de viol comisă împotriva unui minor.

De asemenea, în egală măsură, odată cu noua incriminare menționată mai sus, articolul din Codul penal privind infracțiunea de act sexual cu un minor, care incriminează, ca formă agravată, infracţiunea de act sexual cu un minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani, ar urma să fie abrograt, întrucât aceasta ar urma să constituie infracţiunea de viol.

Mai mult, se va modifica totodată și definiția infracţiunii de agresiune sexuală, dar și a celei de corupere sexuală a minorilor, acestea referindu-se la acte de natură sexuală ce nu pot fi încadrate la infracțiunea de viol ori act sexual cu un minor.

Potrivit dispozițiilor Codului penal, minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal, cel care are vârsta cuprinsă între 14 şi 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ, iar minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii.

Propunerea legislativă are drept scop protejarea minorilor prin raportare la gradul acestora de dezvoltare emoţională şi intelectuală și la posibilitatea efectivă pe care o au de a înţelege pe deplin consecinţele acţiunilor lor. Astfel, inițiatorii apreciază necesară stabilirea unei vârste sub care întreţinerea de raporturi sau acte sexuale cu un minor să constituie infracţiunea de viol, implicit să fie instituită o prezumţie absolută privind imposibilitatea exprimării unui consimţământ valabil.

Sursa:avocat.net

foto:libertatea