Ziua moțiunii, cade sau nu guvernul Cîțu?

Data publicare: Marti, 05 Octombrie, 2021 Total: 628 accesari

Ziua moțiunii, cade sau nu guvernul Cîțu?

Moţiunea de cenzură initulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor iniţiată de PSD va fi dezbătută şi supusă la vot marţi,5 octombrie,începând cu ora 12, de plenul Parlamentului.

Pentru ca Executivul să fie demis, sunt necesare 234 de voturi în favoarea moţiunii. PSD va vota la vedere moţiunea de cenzură, iar social-democraţii au făcut apel şi la aleşii celorlalte partide să voteze, la rândul lor, pentru demiterea Guvernului Cîţu. Liderii PSD, USR şi AUR au anunţat că vor vota moţiunea, iar cele trei partide ar aduna împreună aproximativ 280 de voturi.

În schimb, premierul şi preşedintele PNL Florin Cîţu susţine că niciun parlamentar liberal nu va vota moţiunea, deşi aleşii formaţiunii vor fi prezenţi în bănci. Cu toate acestea, majorităţii care doreşte schimbarea Guvernului, formată din PSD, USR, AUR, ar putea să i se alăture şi o parte din parlamentarii care l-au susţinut pe Ludovic Orban la Congresul PNL din 25 septembrie.

„În şedinţa Biroului Executiv am luat o decizie cu privire la ce vor face parlamentarii PNL la moţiune. Este o decizie pe care o luăm de fiecare dată când avem astfel de situaţii. Parlamentarii PNL vor participa la moţiunea de mâine, dar nu vor vota. Vor fi prezenţi, nu vor vota. Aceasta este decizia luată în BEx”, a precizat, luni, Cîţu, la finalul şedinţei conducerii partidului.

 

„Dacă trece această moţiune, aşa cum am spus, toate scenariile sunt pe masă, orice scenariu este pe masă. Mă voi uita către această nouă coaliţie, condusă de PSD înţeleg, PSD-USR-AUR dacă au un plan, eu sper că nu doar vor să dea jos Guvernul şi după aceea să se uite cum ţara rămâne în haos. Vom vedea ce propunere vine de la această nouă majoritate şi ne vom face şi noi planul în funcţie de aceasta. (…) Eu cred că va fi totuşi o propunere a PSD susţinută de USR şi AUR de premier şi vom vedea. După decizia de mâine o colaborare cu USR va fi imposibilă din partea PNL”, a mai spus Cîţu, care a adăugat că nu are emoţii.