Carnagiu într-o închisoare din Ecuador: Cel puţin 116 oameni au murit, după o revoltă a bandelor de deținuți

Data publicare: Sambata, 02 Octombrie, 2021 Total: 1658 accesari

Carnagiu într-o închisoare din Ecuador: Cel puţin 116 oameni au murit, după o revoltă a bandelor de deținuți

Cel mai recent bilanţ al luptelor sângeroase din închisoarea Litoral din Ecuador arată că cel puţin 116 oameni au murit, iar peste 80 de deţinuţi au fost răniţi. Cel puțin cinci deținuți au fost decapitați, în timp ce alții au fost împușcați. Comandantul poliției, Fausto Buenaño, spune că prizonierii au aruncat cu grenade. Potrivit autorităţilor, a fost nevoie de 400 de ofițeri de poliție pentru a recâștiga controlul asupra închisorii.

 

Presa locală relatează că lupta a fost ordonată de bandele mexicane de trafic de droguri care acționează acum în Ecuador. Directorul serviciului penitenciarului din Ecuador, Bolivar Garzon, a declarat pentru radioul local că poliția a preluat controlul la 14.00, ora locală, însă seara au avut loc alte împușcături, explozii.

 

Gangsterii din bandele Los Lobos și Los Choneros au tras focuri de armă și au folosit cuțitele în lupte corp la corp. Bilanţul deceselor a urcat la cel puţin 116, informează BBC, fiind cel mai grav incident violent din istoria ţării.

 

Poliția și armata au reușit să oprească ostilitățile din închisoarea din Guayaquil, sud-vestul Ecudorului, abia după cinci ore, însă în cursul serii au avut loc alte explozii şi împuşcături.

 

Penitenciarul Litoral, unde a izbucnit lupta dintre bandele rivale, este considerat unul dintre cele mai periculoase din țară. Buenaño a spus că deținuții dintr-o aripă a închisorii s-au târât printr-o gaură pentru a avea acces la o aripă diferită, unde au atacat deţinuţii bandelor rivale. Peste 80 de deținuți au fost răniți.

 

Președintele Ecuadorului, Guillermo Lasso a declarat stare de urgență în sistemul penitenciar al țării. În penitenciarul Litoral sunt deținuți din Los Choneros, o bandă ecuadoriană despre care se crede că are legături cu puternicul cartel al drogurilor din Sinaloa.

 

În iulie, președintele Lasso a spus că sistemul penitenciar al Ecuadorului depășea capacitatea cu 30%. Anterior, autoritățile anunţau că cel puțin 24 de deținuți au murit, iar 40 au fost răniți, nota Bild, care citează presa locală.

 

În închisorile ecuadoriene există ciocniri frecvente între membrii bandelor care au legături strânse cu cartelurile mexicane de droguri.

 

Sursa:libertatea.ro

Foto:realitatea.net