China are suficiente apartamente goale încât să încapă de 5 ori toată populația României

Data publicare: Miercuri, 29 Septembrie, 2021 Total: 1684 accesari

China are suficiente apartamente goale încât să încapă de 5 ori toată populația României

China s-a umplut de cartiere-fantomă, cu blocuri construite dar nelocuite. Există suficiente proprietăți goale în China pentru a găzdui peste 90 de milioane de oameni.

 

Populația din țări precum Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Canada ar putea intra în apartamentele goale. De asemenea de 5 ori populația României ar avea un apartament în China.

 

Vastul sector imobiliar din China, care contribuie cu 29% la produsul intern brut al țării, se confruntă cu un fenomen tot mai amplu de saturație a pieței construcțiilor. Criza care a cuprins Evergrande, a doua mare companie de imobiliare a Chinei, reprezintă cea mai mare provocare de până acum pentru preşedintele chinez Xi Jinping, care încearcă să reformeze giganţii copleşiţi de datorii ai economiei chineze.

 

Acesta ar putea fi de asemenea cel mai semnificativ test cu care sistemul financiar al Chinei s-a confruntat în ultimele decenii. Totodată, criza generată de compania chineză, care a acumulat datorii de 300 de miliarde de dolari, ar putea avea efecte încă nebănuite asupra economiei globale 

 

Un videoclip dramatic filmat în luna august în orașul Kunming din sud-vestul Chinei sugerează amploarea bulei imobiliare care prinde tot mai mult contur în țara condusă de Xi Jinping. Privitorii pot fi auziți țipând îngroziți în momentul în care 15 blocuri înalte de apartamente sunt demolate prin explozibil în mai puțin de un minut.




   

 

Clădirile neterminate, care formau un complex numit Sunshine City II, rămăseseră goale încă din anul 2013, după ce un dezvoltator imobiliar a rămas fără bani, iar altuia i s-au găsit nereguli în procesul de construcție de către autorități. „Această cicatrice urbană, care a stat nemișcată timp de aproape 10 ani, a făcut în cele din urmă un pas important spre restaurare”, potrivit unui comentariu realizat de portalul online Kunming Daily imediat după demolare.

 

Criza companiei chineze, care, în urmă cu doi ani în urmă, era văzută ca având cel mai valoros fond imobiliar din lume, evidențiază atât viteza cu care se pot destrăma averile marilor companii, cât și defectele profunde ale modelului creștere economică din China.

 

Evergrande este doar simptomul unei probleme mult mai mari. Vastul sector imobiliar din China, care contribuie cu 29% la produsul intern brut al țării, se confruntă cu un fenomen tot mai amplu de saturație a pieței construcțiilor, în prezent fiind mai multe ofertă decât cerere. Cu alte cuvinte, China s-a umplut de cartiere-fantomă, cu blocuri construite dar nelocuite. Acest lucru amenință prosperitatea sectorului imobiliar chinez, care ar putea să renunțe la rolul său ca principal motor al creșterii economice a țării și, în schimb, să devină un obstacol al acesteia.

sursa:digi24.ro