Guvernul Cîțu se confruntă cu două moțiuni de cenzură. Curtea Constituţională a admis sesizarea Guvernului pe tema moţiunii de cenzură, însă moţiunea îşi va continua traseul în Parlament. Și PSD a depus propria moțiune de cenzură

Data publicare: Marti, 28 Septembrie, 2021 Total: 1194 accesari

Guvernul Cîțu se confruntă cu două moțiuni de cenzură. Curtea Constituţională a admis sesizarea Guvernului pe tema moţiunii de cenzură, însă moţiunea îşi va continua traseul în Parlament. Și PSD a depus propria moțiune de cenzură

Curtea Constitutională a admis marţi sesizarea premierului privind moţiunea de cenzură depusă de USR şi AUR şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament. Magistraţii arată că legislativul trebuia să comunice de îndată moţiunea de cenzură Guvernului şi au subliniat faptul că întreagă procedură trebuie să-şi urmeze cursul.

 

CCR a prezentat poziţia oficială privind sesizarea Guvernului. „Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a decis:

 

1. A admis cererea formulată de prim-ministrul Guvernului şi a constatat că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, generat de conduita Parlamentului cu privire la modul de desfăşurare a procedurii de control parlamentar iniţiate prin moţiunea de cenzură nr.2MC/3 septembrie 2021 – „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”.

 

2. Parlamentul urmează să dezbată moţiunea de cenzură depusă şi să îşi exprime poziţia prin vot asupra acesteia cu respectarea exigenţelor constituţionale şi regulamentare şi aplicarea principiului loialităţii constituţionale.

 

Curtea a constatat că moţiunea de cenzură a fost depusă cu întrunirea numărului de semnături necesare,însă, Parlamentul, în ansamblul său, a încălcat art.1 alin.(5) din Constituţie coroborat cu art.94 alin.(1) din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, precum şi art.113 alin.(2) din Constituţie.

 

Potrivit informaţiilor „Adevărul”, magistraţii CCR au constatat conflictul de natură constituţională în sensul că Parlamentul trebuia de îndată să comunice Guvernului faptul că a fost depusă moţiunea de cenzură. Mai precis, din seara în care a fost depusă aceasta, ceea ce nu s-a întâmplat, pentru că Birourile Permanente Reunite nu au avut cvorum.

 

Conform surselor citate, votul a fost unanim. „Parlamentul urmează să dezbată moţiunea depusă şi să îşi exprime poziţia prin vot”, au afirmat judecătorii constituţionali, potrivit News.ro. 

 

Între timp și PSD a depus propria moțiune de cenzură.

 

Sursa:adevărul.ro