Profesorii care fac meditații trebuie să se înregistreze ca plătitori de impozit și să depună declarația unică

Data publicare: Vineri, 24 Septembrie, 2021 Total: 814 accesari

Profesorii care fac meditații trebuie să se înregistreze ca plătitori de impozit și să depună declarația unică

Cadrele didactice care obțin venituri din meditații trebuie să se înregistreze și să plătească impozit și eventuale contribuții pentru acei bani - nu e o noutate, dar Fiscul amintește din când în când profesorilor din România că (aproape) orice venituri obținute, fie și independent, trebuie taxate. Odată înregistrați la Registrul Comerțului, profesorii trebuie apoi să completeze declarația unică și să estimeze ce obțin anul acesta din meditații, iar, până în mai anul viitor, să și plătească

 

Acele cadre didactice care fac meditații cu elevii acasă trebuie să declare acele venituri și să le fiscalizeze, oricare ar fi valoarea lor. Asta înseamnă, întâi de toate, să se înregistreze ca persoane fizice autorizate (PFA) ori ca întreprindere individual.

 

În urma acestei autorizări, meditatorul intră oficial în rândul contribuabililor care plătesc impozit pentru activitățile independente (și eventuale contribuții sociale). Dar mai întâi, după ce s-a înregistrat, trebuie să completeze declarația unică. Chiar dacă aceasta are un termen general de depunere și plată a impozitului pe 25 mai, profesorii nu ar trebui să aștepte anul viitor ca să o depună și să plătească dările fiscale. Codul fiscal prevede că aceasta se depune în termen de maximum 30 de zile de la data de la care încep să se obțină respectivele venituri. Prin declarație, aceștia estimează cam ce venituri vor obține din meditații anul acesta și, în funcție de asta, cam ce ar avea de plătit. 

 

Dacă veniturile pe 2021 depășesc 12 salarii minime brute, atunci ei vor trebui să plătească nu doar cei 10% impozit, ci și contribuții sociale (25% pensii și 10% sănătate). 

 

ANAF-ul are dreptul să verifice situația fiscală a persoanelor fizice supuse impozitului pe venit, cum este și cazul cadrelor didactice. Orice venituri pe care contribuabilul meditator ar fi trebuit să le declare și pentru care trebuiau plătite impozitele aferente vor fi impozitate, iar organele fiscale vor percepe și dobânzile și penalitățile aferente (impozitare din urmă, practic).

 

Codul de procedură fiscală stabileşte că organul fiscal are dreptul de a controla dacă o persoană are venituri nedeclarate printr-o verificare fiscală prealabilă documentară a ansamblului situaţiei fiscale personale. Verificarea constă într-o comparație între veniturile declarate de contribuabil și situația fiscală personală a acestuia, iar orice venituri constatate de organele fiscale, a căror sursă nu este identificată (pentru acestea, cel verificat va fi pus să aducă justificări), vor fi impozitate cu 10%, dar în mod complementar, se vor stabili și penalizările.

 

Sursa:avocatnet.ro