Aproape 13.000 de copii români au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Obligațiile părinților înainte să părăsească țara

Data publicare: Miercuri, 22 Septembrie, 2021 Total: 1208 accesari

Aproape 13.000 de copii români au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Obligațiile părinților înainte să părăsească țara

La sfârșitul lunii martie 2021, 12.669 de copii români aveau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, potrivit unui raport al Autorității Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii şi Adopţii (ANDPDCA).

 

În momentul în care hotărăsc să plece la muncă în străinătate, fără a-şi lua copiii cu ei, părinţii sunt obligaţi să notifice autorităţile şi să desemneze o persoană care să aibă grijă de aceştia, potrivit legislaţiei în vigoare. În caz contrar, părinţii riscă să fie amendaţi cu o sumă de până la 1.000 de lei.

 

Această notificare trebuie să conțină, în mod obligatoriu, și numele persoanei desemnate a se ocupa de întreținerea copilului pe perioada absenței părinților sau tutorelui, în funcție de situație.


Instanța de tutela este cea care se ocupă de confirmarea persoanei în întreținerea căreia va rămâne copilul, conform legii, pentru o perioadă de cel mult un an. Această persoană desemnată trebuie, la rândul ei, să își dea acordul pentru delegarea autorității părintești și “trebuie să facă parte din familia extinsă, să aibă minimum 18 ani și să îndeplinească condițiile materiale și garanțiile morale necesare creșterii și îngrijirii unui copil.”

Mai departe, potrivit HG nr. 691/2015, autoritățile monitorizează modul de creștere și îngrijire a copilului care are părinții plecați în străinătate astfel:

-în primele șase luni după primirea copiei hotărârii de delegare a autorității părintești, când reprezentanții serviciului public de asistență socială fac vizite, o dată la două luni, persoanelor desemnate de instanță, în vederea informării și consilierii acestora cu privire la răspunderea pentru creșterea și îngrijirea copilului;

 

-după ce trec primele șase luni, vizitele reprezentanților serviciului public de asistență socială au loc semestrial.

 

În urma acestor vizite, se întocmește un raport și, dacă consideră necesar, reprezentanții serviciului public de asistență socială solicită sprijinul, după caz, fie al psihologului, fie al medicului de familie, fie al consilierului școlar.

 

Sursa:avocatnet.ro