Președintele Iohannis a promulgat legea consumatorului vulnerabil. Între 1 și 5 milioane de oameni vor beneficia de suport din partea statului

Data publicare: Vineri, 17 Septembrie, 2021 Total: 981 accesari

Președintele Iohannis a promulgat legea consumatorului vulnerabil. Între 1 și 5 milioane de oameni vor beneficia de suport din partea statului

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi, 16 septembrie, decretul pentru promulgarea Legii privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

 

Parlamentarii au votat legea la începutul lunii și au stabilit ca prevederile să se aplice de la 1 noiembrie 2021.

 

Legea prevede creșterea venitului mediu lunar până la care se acordă ajutorul de încălzire de la 810 la 1.386 lei/persoană în cazul familiei și de la 1.445 la 2.053 lei în cazul persoanei singure.

 

Totodată, au fost adoptate amendamente şi cu privire la valoarea de referinţă (nivelul maxim al ajutorului pentru încălzirea locuinței aferent unei luni) în funcţie de sistemul de încălzire utilizat. Dacă în textul iniţial se ofereau 250 lei pe lună pentru gaze naturale, 500 de lei pe lună pentru energie electrică şi 160 lei pe lună pentru combustibili solizi sau petrolieri, un amendament adoptat măreşte sumele la 375 lei, 650 de lei, respectiv 320 lei.

 

În plus, în situaţia în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 70 lei pe lună, față de propunerea inițială de 50 lei pe lună.

 

Între 1 şi 5 milioane de oameni vor beneficia de suport din partea statului odată ce Legea consumatorului vulnerabil va intra în vigoare, spunea, la Digi24, ministrul Muncii, Raluca Turcan.

 

Legea va avea două componente. Una, de subvenție la factură, în funcție de consumul de energie pe care și-l asumă consumatorul, se va face diferit, în funcție de prețul de referință pentru diferitele tipuri de energie – energie electrică, termică, gaz sau combustibil solid. În același timp, va exista un supliment, care se va acorda pe toată perioada în care consumatorul accesează surse de energie”, a declarat ministrul muncii.

 

Consumatorul vulnerabil trebuie să se adreseze Primăriei pentru a obține aceste facilități.

 

Pentru un pensionar cu o pensie minimă în momentul de față, dacă pentru sezonul rece, sprijinul la factura de energie era de aproximativ 100 de lei, acum, pe noua lege a consumatorului vulnerabil, sprijinul va fi de aproximativ 600 de lei în perioada sezonului rece plus extrasezon, prin cele două tipuri de sprijin: subvenție și supliment”, a precizat Raluca Turcan.

 

„Atenție, subvenția se decontează în prețul facturii (factura vine deja redusă – n.r.) și se aplică invers proporțional, în funcție de nivelul veniturilor. Inclusiv nivelul veniturilor pentru care oamenii au acces la acest sprijin a crescut de la 800 de lei la 810 lei pe membru de familie și de la 1.042 la 1.450 pentru o persoană singură, deci crește și sprijinul financiar, și plaja de oameni care pot accesa acest sprijin din partea statului”, a mai menționat Raluca Turcan.

 

Sursa:g4media.ro