Liderul pieței de asigurări din România, City Insurance, este în prag de faliment. Trei milioane de români riscă să rămână cu daunele neplătite

Data publicare: Marti, 14 Septembrie, 2021 Total: 1264 accesari

Liderul pieței de asigurări din România, City Insurance, este în prag de faliment. Trei milioane de români riscă să rămână cu daunele neplătite

City Insurance, liderul pieţei de asi­gu­rări şi cel mai mare asigurător RCA, aflat acum în pragul fali­men­tului, a încasat prime de peste 2,3 mld. lei anul trecut, în timp ce des­pă­gubirile plătite s-au situat la un nivel 1,4 mld. lei. Astfel, circa 900 mil. lei (aproape 200 mil. euro) reprezintă su­ma din care compania trebuia să asi­gure rezervele tehnice, cedarea în rea­si­gurare şi cheltuielile ad­minis­trative.

 

Analizând situaţia din ultimii cinci ani, vedem că diferenţa dintre volumul subscrierilor şi despăgubirile plătite de City Insurance reprezintă sume din care compania trebuia să asigurare plata taxelor, impozitelor, taxele pe salarii, impozitul pe profit, cheltuieli cu reasigurarea, rezervele tehnice, taxa de funcţionare, acestea fiind câteva din obligaţiile pe care societatea le avea, după cum a explicat o sursă din piaţa asigurărilor pentru ZF.

 

Multe service-uri, conștiente de situația asigurătorului, ar putea refuza repararea mașinilor lovite de șoferi cu polițe la City, astfel că proprietarii ar putea fi nevoiți să își repare mașinile pe cheltuiala lor, urmând ca apoi să își recupereze banii de la Fondul de Garantare al Asiguraților, în cadrul procedurii judiciare.

 

De asemenea, multe service-uri ar putea rămâne cu bani de recuperat de la City, iar acestea vor trebui să urmeze tot calea instanței. Conform site-ului City Insurance, petițiile/reclamațiile formulate împotriva societății și înregistrate la ASF în ultimele trei luni sunt în număr de 2.051.

 

Anul viitor este posibil ca șoferii din România să se confrunte cu scumpirea polițelor RCA, indiferent dacă City intră în faliment sau nu. Polițele s-au scumpit și după închiderea Astra și Carpatica, în acest moment scumpiri se întrevăd din nou, pentru ca asigurătorii să poată acoperi daunele. În primăvara acestui an, asigurările obligatorii auto s-au mai scumpit cu 10%, după introducerea decontării directe în toate polițele. Decontarea directă înseamnă posibilitatea ca șoferul păgubit să se adreseze, în caz de accident, propriului asigurător, nu companiei care a emis RCA pentru șoferul vinovat.

 

Sursa:zf.ro, libertatea.ro